Mükoloog hoiatab inimesi mürgiste seente eest

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline kärbseseen
Roheline kärbseseen Foto: Vello Liiv

Tänavusel seenerohkel aastal on aset leidnud juba paar tõsist seenemürgistusjuhtumit, mistõttu kutsub mükoloog Mall Vaasma inimesi üles ainult väga tuntud seeni korjama, teatas

ERR Uudised

.

«Ma tahan kohe hoiatada, et ikka ei korjataks neid seeni, mida ei teata, ei tunta, kas on söögiseen või ei ole. Et on kas sirmiku moodi või šampinjoni moodi, siis korjatakse ära ja viiakse kohe panni peale - see on täiesti vale suhtumine,» vahendas «Aktuaalne kaamera» mükoloog Vaasma hoiatust.

Eriti mürgisteks nimetas Vaasma tänavused kaks mürgitusjuhtu põhjustanud rohelist kärbseseent ja punast narmasnutti, kuid ka valget kärbseseent ja kühmvöödikut.

Täna Jõgevamaal toimunud seenekoolitusel võis korvi tõsta ka pruuni ja roosa kärbseseene, et neid põhjalikult tundma õppida.

Vaasma soovitab marineerimiseks riisikaid, praadimiseks värskeid pilvikuid ja kitsemampleid, pitsale šampinjone ning hilissügiseks korjamiseks heinikuid.

Läinud reedel raske seenemürgitusega Tartu Ülikooli kliinikumi toodud pere on elus ning nende seisund on stabiilne, kuid kolm alaealist poissi ning kaks täiskasvanut peavad jääma veel haiglasse arstide valve alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles