Haigla küsis rasedalt ebaseaduslikku teenustasu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Rakke perearsti Peeter Bakhoffi patsiendilt küsiti Lääne-Tallinna Keskhaiglas (LTKH) ultraheliuuringu eest raha, põhjendades seda asjaoluga, et tema haigekassapiirkond on mujal.


Tallinnas sissekirjutust omav, seal elav ja töötav lapseootel patsient sai günekoloogilt soovituse minna LTKH Pelgulinna sünnitusmaja sonograafia kabinetti uuringule, kuid siis selgus, et kuna ta ei ole Harju haigekassa piirkonnas arvel, tuleb tal ultraheliuuringu eest maksta 250 krooni, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.



«Mina perearstina tean ravikindlustuse seadusest seda, et ravikindlustust omaval rasedal patsiendil on olenemata elukohast, töökohast või arvelolekust mingist haigekassa geograafilisest piirkonnast õigus tasuta ultraheliuuringule mis tahes Eesti Vabariigi nurgas,» oli naise perearst Peeter Bakhoff sellise suhtumise peale nõutu.

Kuigi LTKH ravijuhi Gennadi Timbergi selgitusel küsiti antud juhul raha seetõttu, et kui teatud piirkonna haigekassaga sõlmitud leping on haiglal täis, saab patsient kasutada tasulise teenuse võimalust, tunnistas haigekassa Harju osakonna direktor Ado Viik, et nimetatud patsient on teinud kulutuse, millest oleks õnnestunud teda säästa.

Viik saatis AS Lääne-Tallinna Keskhaigla juhtkonnale sellekohase päringu ning avaldas lootust, et haigla juhid toovad asjasse selgust esimesel võimalusel.

Teiste haiglate selgitusel pole teenuste eest tasu küsimisel midagi pistmist patsiendi haigekassa piirkondliku kuuluvusega ja asi on vaid selles, et kui kindlustatud patsient ei soovi järjekorras kaua oodata, on tal võimalus «väljuda» kindlustatu rollist ja osta teenus tasulisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles