Õunakujulise kehaga naisi ohustab suurem astmarisk

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Värske uurimuse järgi ohustab õunakujulise kehaga ehk enam kui 88-sentimeetrise vööümbermõõduga naisi suurem astma tekkerisk isegi siis, kui nende kehakaal on normis.


Põhja-California vähikeskuse teadlased analüüsisid 88 304 naissoost õpetaja ja koolitöötaja andmeid ning tulemused näitasid, et ülekaalulisi naisi ohustab normaalkaalus naistega võrreldes 40 protsenti suurem risk haigestuda astmasse, kirjutab B

BC

.

Rasvunud naisi ohustas aga normaalkaalulistest kaks korda suurem risk ning erakordselt rasvunud naisi kolm korda suurem risk.

Samas leidsid aga teadlased, et normaalkaalus, kuid enam kui 88-sentimeetrise vööümbermõõduga naiste puhul on risk samuti suurenenud - umbes kolmandiku võrra kõrgem kui neil, kes vöökohast saledamad.

Kuigi rasvumise määratlemiseks kasutatakse tavaliselt kehamassiindeksit, näitab vööümbermõõt mõnede teadlaste sõnul paremini rasva kogust, mis paikneb ümber siseorganite.

Selline rasv on ainevahetuslikult ülejäänud keharasvast erinev ning sel võib olla ka teistsugune mõju tervisele. Üks teadlastest, Julie Von Behren kommenteeris: «Sisikonna rasv on ainevahetuslikult aktiivsem - see võib toota rohkem aineid, mis võivad põhjustada põletikku. Põletik võib omakorda olla seotud astmaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles