Oled stressis? Hakka muru niitma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt niidetud rohu lõhn kahandab stressi
Värskelt niidetud rohu lõhn kahandab stressi Foto: AFP / Scanpix

Austraalia teadlaste sõnul tasuks stressis inimestel hakata muru niitma, kuna värske rohu lõhna tõttu hakkab organism tootma mõnuaineid.

Uurijate sõnul mõjutab värske rohu aroom eelkõige aju neid osi, mis tegelevad emotsioonide ja mäluga, kirjutab The Telegraph.

Uuring näitas, et pärast muru niitmist olid inimesed rahulikumad ja õnnelikumad. Ka arvatakse, et muru niitmine aitab vanemas eas end vormis ja mõtlemist töökorras hoida.

Teadlased jätkasid, et välja on töötatud parfüüm, mille lõhn on värskelt niidetud muru lõhnaga sarnane. Parfüüm kannab nime «Eau de mow».

Queenslandi ülikooli neuroteadlasel Nick Lavidisel tekkis parfüümiidee pärast seda, kui ta külastas USAs Yosemite rahvusparki.

«Ma ei mõistnud siis, millist heaolu tekitasid männipuud ja niidetud heina lõhn. Hiljem kodumaal kommenteeris mu naaber, et kui hästi niidetud muru lõhnab ning kuidas see lõhn rahustab,» meenutas teadlane.

Teadlase kinnitusel mõjutab värske rohu lõhn amügdala ehk mandelkeha ja mäluga seotud aju osa hipokampust.

«Need kaks ajuosa vastutavad ka endokriinsüsteemi eest, mis toodab nii stressiga seotud kui  ka seda leevendavaid hormoone,» selgitas neuroteadlane.

Ta jätkas, et stressi on kahte liiki. Esimene on niinimetatud hea stress, mis tagab edu saavutamise. Teine aga halb stress, mis kurnab aju ja keha.

«Halb stress on tavaliselt krooniline, tõstab vererõhku, halvendab mälu ja immuunsüsteemi,» nentis uurija.

Krooniline stress võib hipokampusele hävitavalt mõjuda, vähendades ajurakkude vahelisi sünapseid.

Teadlase sõnul peaks stressi leevendav parfüüm jõudma Austraalias ja Suurbritannias müügile järgmisel kuul.

Kuid eelkõige soovitas ta stressis olijatel mitte parfüümile loota, vaid võimalusel muru niita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles