Teadlased: niiskes kliimas elavatel inimestel on tervemad küüned

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: niiskes kliimas elevatel inimestel on tervemad küüned
Teadlased: niiskes kliimas elevatel inimestel on tervemad küüned Foto: SCANPIX

Briti Manchesteri ülikooli teadlaste sõnul tuleb niiske kliima küüntele kasuks.

Teadlased uurisid kolm kuud maailma erinevatest piirkondadest pärit inimeste küüneosi, nende tihedust ja tugevust, kirjutab Sciencedaily.com.

Uurijate Stephen Eichorne`i ja Roland Ennose kinnitusel mängib ilusate ja tervete küünte kasvamisel tähtsat rolli niiskus.

Liiga vähe niiskust võib küüned kuivaks muuta ning nad murduvad kergemini. Kui aga on liiga palju niiskust, siis võivad küüned pehmeks muutuda.

Teadlaste sõnul on küünte jaoks kõige sobivam, kui niiskust on 50 - 55 protsendi ümber.

«Kliima ja keskkonnatingimused mängivad tervete küünte tekkimise juures tähtsat rolli. Samuti see, kuidas käsi hooldatakse. Niiskes kliimas elavatel inimestel on tavaliselt tervemad küüned,» laususid asja uurinud.

Nad selgitasid, et küüned on kõige painduvamad pärast sauna või vanni ning siis on neid kõige lihtsam hooldada.

Kui aga niiskuse tase tõuseb üle 55 protsendi, tekivad probleemid.

«Küüntele sobib keskmiselt niiske keskkond. Küünte kasvule ja tervisele on kahjulik, kui niiskus jääb alla 55 protsendi või tõuseb üle selle. Esimesel juhul ohustab küüsi kuivamine, teisel juhul liigniiskus,» oli uurijate seisukoht.

Uurijad nentisid, et küüned kasvavad kõige paremini keskkonnas, kus suvel ei ole liiga palav ega talvel liiga külm ning kus aasta läbi on piisavalt niiskust. Sellised tingimused võib leida eelkõige põhjapoolkeralt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles