Närimiskumm aitab keisrilõikest taastuda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närimiskummist võib keisrilõikest taastumisel abi olla.
Närimiskummist võib keisrilõikest taastumisel abi olla. Foto: FRANK POLICH/REUTERS
Egiptuse uurijad leidsid, et keisrilõike järel suhkruvaba närimiskummi tarbimine aitab naistel operatsioonist kiiremini taastuda.

Nätsu närimine aitas värskete emade soolte funktsioone kiiremini taastada ja nende haiglas viibimise aega lühendada, vahendab Reuters.

Nagu kõik kõhuõõne operatsioonid, võib ka keisrilõige mõneks ajaks seedimist aeglustada, põhjustades gaaside kogunemist ja kõhukinnisust.

Närimiskummi positiivne toime on seotud sellega, et mälumine vabastab seedimisega seotud hormoone, mis stimuleerivad soolte tööd, tõdes Kairo ülikooli teadlase Karim Abd-El-Maeboudi juhitud uurimisrühm.

Abd-El-Maeboud ütles Reutersile, et tegu on ohutu ja odava lahendusega ning enamik katses osalenud naistest oli tulemustega rahul.

Uuringus osales 200 rasedat, kellele tehti üldtuimestusega keisrilõige. Pooltel neist paluti paar tundi hiljem närimiskummi mäluda, teistel aga mitte. Esimesse gruppi kuulunud naistel tuli iga kahe tunni jooksul 15 minutit ühte närimiskummi padjakest mäluda.

Selgus, et nätsu tarvitajatel taastus normaalne soolte töö kiiremini kui võrdlusgrupil – vastavalt 21 ja 30 tundi pärast keisrilõiget. Samuti said nad haiglast koju juba 41 tundi pärast sünnitust, teise grupi naised pidid aga 50 tundi ootama.

Paraku pole teada, kas närimiskummist võiks abi olla ka enamikus lääneriikides kasutatava kohaliku tuimestusega keisrilõike puhul. Nimelt võib kohalik tuimestus mõjutada närvisüsteemi, mille kaudu mälumine soolte tegevust stimuleerib.

Abd-El-Maeboud rõhutas, et kohaliku tuimestuse osas on vaja täiendavaid uuringuid läbi viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles