
Paksus võib küll olla geenides, kuid inimene ei ole oma geenide ori, kinnitavad teadlased. Tegelikus elus mängivad olulisemat rolli hoopiski meie toitumisharjumused.
Paksus võib küll olla geenides, kuid inimene ei ole oma geenide ori, kinnitavad teadlased. Tegelikus elus mängivad olulisemat rolli hoopiski meie toitumisharjumused.
Rasvageen FTO (fat mass and obesity) on siiani avastatutest üks tavalisemaid rasvumist põhjustavaid geene, kirjutab Aftonbladet. Ligikaudu 17 protsenti inimestest on selle pärinud kummaltki vanemalt ja täiendavad 40 protsenti ühelt vanemalt.
Riskigruppi kuuluvatel inimestel on ka suurem tõenäosus kaalu koguda ja rasvtõppe haigestuda, kuid see ei tähenda veel, et nii see ka kindlasti läheb.
Lundi ülikooli teadlased said kinnitust, et geene saab üle kavaldada väga lihtsalt - muutes oma toitumisharjumisi.
Katsealuste toitumistavasid uurides nägid teadlased, et nn rasvageeniga inimestel, kelle toidulaud ka rohkelt rasva sisaldas, oli rasvumise tõenäosus suurem. Teistel, kes toitusid tervislikumalt, oli risk väiksem, seda vaatamata looduse poolt kaasa antud rasvageenile.
Toitumisspetsialist Emily Sonestedt ütleb uuringut kommenteerides, et riskigruppi kuuluvad inimesed vajaksid rohkem individuaalset toitumisalast nõustamist.
Me peaksime mõistma, et me ei ole oma geenide orjad ning negatiivse arengu peatamiseks piisab ka toitumisharjumuste muutmisest ja regulaarsest füüsilisest aktiivsusest, lisas ekspert.