Melon aitab stressi leevendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melonid
Melonid Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa teadlased avastasid, et melonis leiduvad ained aitavad stressi korral.

Uurijate kinnitusel on melonis suures koguses superoksiid dismutaasi, mida tuntakse kui antioksüdanti, kirjutab BBC.

Vabatahtlikele katsealustele anti seda ensüümi sisaldavaid tablette, kontrollgrupile aga platseebot. Tulemused näitasid, et õiget ainet saanutel stress alanes ja väsimus vähenes märgatavalt.

Uurijad andsid platseebona tärklist, kuid selle mõju oli superoksiid dismutaasi mõjust märgatavalt lühemaajaline, mõjudes ainult seitse päeva.

Kuid melonis sisalduvat ainet saanutel kestis heaolutunne märgatavalt pikemat aega.

Superoksiid dismutaas aitab parandada keskendumist, tähelepanu, vähendab uimasust ja ärrituvust ning aitab ka unehäirete korral.

Uurijate arvates võis platseebo tuntav efekt tekkida sellest, et seda saanutel oli stress ja väsimus tavapärasel tasemel, mitte suurem.

«See ensüüm aitab vähendada juba raku tasandil stressi tekkimist. See on antioksüdant, mis hävitab rakke kahjustavaid vabasid radikaale,» selgitasid teadlased.

Uurija Marie-Anne Milesi kinnitusel on psühholoogilise stressi ja rakutasandil stressi vahel seos.

«Uurisime, kuidas rakustressi vähenemisega kahaneb ka psühholoogiline stress ja koos sellega läbipõlemise võimalus,» lisas Milesi.

Teadlased jätkavad lisauuringutega, et hiljem saaks näiteks superoksiid dismutaasi põhjal luua ravim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles