Suitsukeeld on tervisele veel kasulikum kui arvati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel protestisid sigaretikeelu vastu suitsulembesed türklased. Teaduslikud tõendid passiivse suitsetamise kahjulikkusest võivad nende meelt muuta.
Suvel protestisid sigaretikeelu vastu suitsulembesed türklased. Teaduslikud tõendid passiivse suitsetamise kahjulikkusest võivad nende meelt muuta. Foto: AFP / Scanpix

Avalikes kohtades suitsetamise keeld parandab inimeste südame ja veresoonkonna tervist veel enam kui oodati, näitavad hiljuti avaldatud uurimused.


Suitsukeeld vähendas Euroopas ja Põhja-Ameerikas südamerabanduste arvu kuni kolmandiku võrra, järeldasid kahes prestiižikas ajakirjas uurimusega esinenud teadlased.


Üksnes Suurbritannias sureb südamerabandusse igal aastal üle 140 000 inimese.



Suitsukeelu kohta käivate teadustööde andmed ületavad isegi Briti tervishoiuspetsialistide teate, et 2007. aasta juulis riigi avalikes kohtades jõustunud suitsukeeld vähendas aastaga südamerabanduste hulka kümne protsendi võrra.



Viimased ajakirjades Circulation ja Journal of the American College of Cardiology ilmunud uurimused kinnitavad, et südameatakkide hulk on vähenenud umbes 26 protsenti aastas.



Passiivne suitsetamine suurendab arstiteadlaste arvates südamerabanduse ohtu, sest muudab vere koostist, vähendab nn hea kolesterooli taset ja suurendab südamerütmihäirete tõenäosust.



Ajakirjas Circulation ilmunud uurimuse teinud teadlasterühma juhtinud James Lightwood rõõmustas selle üle, et 13 eri analüüsi koondav teadustöö tõestab passiivse suitsetamise kahjulikkust.



«Kuigi me ei suuda kindlasti südamerabanduste arvu nullini viia, annavad need andmed meile kindluse, et lühikeses ja keskpikas perspektiivis hoiavad suitsetamiskeelud palju südamehädasid ära,» ütles Lightwood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles