Kaalus juurde võtmine süvendab menopausi vaevusi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keha rasvaprotsendi kasvamine suurendab üleminekuea vaevusi
Keha rasvaprotsendi kasvamine suurendab üleminekuea vaevusi Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS
USAs tehtud uuring näitab, et naistel kes keskeas kaalus juurde võtavad, võivad menopausiga kaasnevad kuumahood raskemalt kulgeda.

Pittsburghi ülikooli uurija doktor Rebecca C. Thurston ütles avastusest rääkides, et siiani peeti rasvavaru pigem üleminekueaga kaasnevate tervisehädade leevendajaks, vahendab Reuters.

Nimelt arvati, et organism suudab rasvas sisalduvatest hormoonidest naissuguhormooni östrogeeni toota. Nüüd aga selgus, et suurema kehamassiindeksi ja kõrgema rasvaprotsendiga naistel esineb siiski keskmisest rohkem kuumahooge.

Thurston rõhutas, et keskeas ja menopausi jõudes on kaalutõus tavaline. Selgitamaks, kuidas kehamassiindeks ja organismi rasvasisaldus üleminekuea vaevustega seotud on, uuris tema juhitud töögrupp nelja aasta jooksul ligi 1700 naist vanuses 47-59.

Uuringu käigus kontrolliti kord aastas osalejate hormonaalset tasakaalu ja keha rasvaprotsenti ning öise higistamise ja kuumahoogude esinemise sagedust.

Selgus, et 53 protsendi naiste keha rasvaprotsent tõusis uuringu jooksul, 24 protsendil see aga vähenes ning 23 protsendil jäi samaks.

Selgus, et naistel, kelle keha rasvaprotsent tõusis, esines kuumahooge keskmisest 1,23 korda suurema tõenäosusega. Öise higistamise ja keha rasvaprotsendi tõusu vahel sellist seost ei leitud, kuid Thurstoni hinnangul võib selle põhjuseks olla asjaolu, et higistamisööd tekivad ajal, mil naised magavad ja seega on nende üle raskem arvet pidada.

Thurstoni sõnul näitavad uuringu tulemused, et tervislik toit ja liikumine võivad aidata kuumahooge vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles