Teadlane: beebipillid panevad naise jooma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stress sunnib kätt sagedamini veiniklaasi poole sirutama.
Stress sunnib kätt sagedamini veiniklaasi poole sirutama. Foto: SCANPIX

Kui siiani teadsime, et stress suurendab isu alkoholi järele, siis nüüd väidavad teadlased, et seda võivad kaudselt teha ka beebipillid.


Soome teadlaste arvates, kes juba aastaid alkoholi ja hormoonide vahelisi seoseid uurinud, on kasvanud alkoholihimu taga vana tuttav testosteroon, vahendab Sydsvenskan.

Stress vähendab märgatavalt testosteroonitaset veres ning tõstab samal ajal tugevalt steroidhormooni kortisooli taset. Seda viimast kutsutaksegi stressihormooniks.

Samasuguse hormonaalse tasakaalutuse tekitavad organismis ka beebipillid, viies naise keha ka just kui stressilaadsesse seisundisse.

Kui stressis inimene alkoholi tarbib, tõuseb tema testosteroonitase drastiliselt, andes inimesele nn testosteroonilaengu. Mida suurem on kõikumine madala ja kõrge hormonaalse taseme vahel, seda tugevam on «laks».

Kui beebipille tarbiv naine manustab lisaks ka alkoholi, saab ta eriti tugeva laengu, mis tema testosteroonitaseme kõrgustesse kihutab. Mõju on eriti tuntav siis, kui alustada väga madalalt tasemelt.

Helsingi rahvatervise instituudi uurija Peter Erikssoni väitel tekitab selle laengu kogemine veelgi suurema isu alkoholi järele.

Varasemad uuringud on näidanud, et beebipille söövad naised tarbivad rohkem alkoholi kui naised, kes pille ei kasuta. Samas on joomise ja alkoholismi põhjused väga eripalgelised, olenedes nii sotsiaalsetest, psühholoogilistest kui pärilikest aspektidest.

Eriksson ei väidagi, et igasugustes sõltuvustes on süüdi üksnes testosteroon, vaid nendib, et sellest saadav positiivne laeng võib olla üheks täiendavaks põhjuseks, miks inimene rohkem juua tahab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles