EL käsib mp3-mängijate helitugevust alandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPod Nano mp3-mängijad.
iPod Nano mp3-mängijad. Foto: Reuters / Scanpix.

Euroopa Liit andis täna korralduse mp3-mängijate ja mobiiltelefonide tootjatele oma seadmete helitugevust vaiksemaks keerata, sest vastasel juhul võivad nende kasutajad kurdiks jääda.


Euroopa Komisjoni tarbijakaitsevoliniku Meglena Kuneva sõnul kuulavad umbes 10 miljonit eurooplast kõrvaklappidest muusikat liiga valjult. Nüüd nõuab komisjon, et heliseadmete valmistajad probleemi vastu midagi ette võtaksid, vahendas AFP.

Näiteks tuli ta välja ettepanekuga, et heliseadmete vaikesätteks määrataks 80 detsibelli (inimesed suhtlevad keskmiselt 60-detsibellise mürataseme juures).

«Kuulmishäire võib ilmneda alles aastate pärast ning siis on juba hilja,» ütles Kuneva. «Nende nõuete abil tehtaks mängijates väiksed tehnilised muudatused, et nende tavapärane kasutamine oleks turvaline. Kui tarbijad tahavad normaalsätteid muuta, saavad nad seda teha, kuid peavad olema selged hoiatused, et nad teaksid, millega nad riskivad.»

Voliniku sõnul mõjuvad mõned heliseadmed trummikilele sama ohtlikult kui õhkutõusev lennuk hoovõturajal.

Kuneva sõnul antakse tootjatele kaks aastat, et probleemile lahendus leida. Kui midagi ette ei võeta, kaalub komisjon kohustuslikke samme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles