Tarkusetabletid tuleb keelata kui doping?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnes USA kolledžis kasutab tarkusetablette neljandik õpilastest.
Mõnes USA kolledžis kasutab tarkusetablette neljandik õpilastest. Foto: Caro / Scanpix

Intellektuaalseid võimeid parandavate ravimite ehk tarkusetablettide üha laiema kasutuse tõttu võib juhtuda, et peagi tuleb üliõpilastel enne eksamile pääsu anda dopingukontrolli jaoks uriiniproov, kirjutas Journal of Medical Ethics.

Näiteks aitavad akadeemilist võimekust parandada metüülfenidaad (Ritalin) ja amfetamiin, mida kasutab mõnes USA kolledžis koguni neljandik tudengitest. Eriti on tarkusetabletid levinud tulemuste suhtes nõudlikumates õppeasutustes, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Sydney ülikooli teadlase Vince Cakici sõnul on nende ravimite mõju praegu tagasihoidlik, kuid tugevama mõjuga tabletid võivad olla tulekul. «Tarkustablettide turg võib järjest suureneva konkurentsiga maailmas tudengite hulgas üsna lai olla,» märkis ta.

Samas on suurema tähelepanuta jäänud küsimus, kuidas akadeemilisse dopingusse suhtuda. Cakic pidas võimalikuks, et tulevikus peavad üliõpilased enne eksamile minekut andma uriiniproovi.«Praegu võib see küll naljakas tunduda, kuid tulevikus võib see täiesti reaalne olla,» sõnas ta.

Sellise järelevalvesüsteemi loomine saab aga olema üsna keeruline ja kallis, seda on tõestanud võistlusspordis toimuv.

Cakic tõi välja ka teise külje - kui tarkusetabletid keelustatakse vaid seepärast, et need parandavad inimeste akadeemilisi saavutusi, võiks keelata ka eratunnid. Lisaks võiksid tarkusetabletid aidata teadusmaailmas hakkama saada ka kergete vaimsete puuetega inimestel ning niimoodi maailma võrdsemaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles