Maiasmokad on täiskasvanuna vägivaldsemad

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Suurbritannia teadlaste sõnul on igapäevaselt maiustusi ja šokolaadi tarbivad lapsed täiskasvanuna suurema tõenäosusega vägivaldsed.


Cardiffi ülikooli uuring hõlmas 17 500 inimest ning see näitas, et 69 protsenti osalejatest, kes olid 34-aastaselt vägivaldsed, olid lapsepõlves söönud maiustusi ja šokolaadi pea iga päev. Mittevägivaldsete seas oli lapsepõlves pidevalt maiustanuid 42 protsenti, kirjutab

BBC

.

Seos maiustuste tarbimise ja hilisema agressiivsuse vahel püsis ka siis, kui kontrollitud said ka teised faktorid, nagu kasvatus, piirkond, kus laps elas, kvalifikatsiooni puudumine pärast 16. eluaastat ning ligipääs autole 34-aastaselt.

Teadlased pakkusid leitud seosele mitmeid põhjendusi, kaasa arvatud seda, et maiustused teevad täiskasvanu sõltuvaks teatud lisaainetest ning see võib tekitada vägivaldsust.

Uuringut juhtinud dr. Simon Moore'i sõnul võib regulaarne maiustuste ja šokolaadi andmine lastele takistada neil õppimast, kuidas saavutada midagi, mida nad tahavad. «Võimetus rahuldust edasi lükata võib põhjustada neil impulsiivsemat käitumist, mis on tugevalt seotud õigusrikkumisega,» ütles ta.

Professor Alan Maryon-Davis ütles aga, et teiseks selgituseks on see, et lastele, kes on nõudlikumad, agressiivsemad ja «keerulisemad», antakse suurema tõenäosusega maiustusi ja šokolaadi, et nad mõnda aega vait püsiksid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles