Suitsetamine on Eestis probleemiks eelkõige noorte ja rasedate seas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on probleemiks suitsetamine noorte ja lapseootel naiste seas.
Eestis on probleemiks suitsetamine noorte ja lapseootel naiste seas. Foto: Caro / Scanpix

Kui soomlased seavad samme tubakavaba riigi poole, siis Eestis käib võitlus suitsetamisega noorte ja rasedate seas.

Tervise arengu instituudi (TAI) andmetel on igapäevasuitsetamine Eestis vähenenud 1990. aastate keskpaigast alates ja viimastel andmetel on suitsetajaid tööealisest elanikkonnast 26 protsenti.

TAI tervise edendamise osakonna peaspetsialist ja suitsetamisest loobujate nõustaja Tiiu Härm märkis, et siiski on suitsetamine Eestis suureks probleemiks noorte seas.

«Suitsetamist alustatakse juba teismeeas või veelgi varem, 10-11-aastaselt. Teada on, et mida varem suitsetamisega alustada, seda kiiremini tekib nikotiinsõltuvus ja juhuproovijast saab regulaarne suitsetaja,» ütles Härm.

Sama tõsine on tema hinnangul olukord raseduse ajal suitsetavate naistega. Sünniregistri mullustel andmetel jätkas suitsetamist üle kümne protsendi tulevastest emadest.

««Kas on maailmas veel midagi kaunimat ja kütkestavamat kui noor ema, kes hoiab kätel tervet last?» ütles omal ajal Ivan Turgenev. Sellest johtuvalt  mõistame me enam, kui valus on vaadata tänases tänavapildis lapseootel naist sigaret suus või lapsevankrit lükkavat noort suitsetavat ema,» sõnas Härm.

Tema arvates tuleb nende probleemide vastu hakata võitlema kodus ja seda juba pere juurdekasvu planeerimisel, enne laste sündi. Edasi peavad oma panuse andma lasteaiad, koolid ja töökohad.

«See on kogu ühiskonna probleem,» ütles Härm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles