Tervisefondi mõttetalgutest sünnib Eesti mehe tervisepäev

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur autasustas tervisefondi mõttetalgulisi.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur autasustas tervisefondi mõttetalgulisi. Foto: Mihkel Maripuu

Tervisefond lükkas paar kuud tagasi käima oma mõttetalgud ja eile said autasud kätte parimate ideede autorid. Autasustamisel viibinud sotsiaalminister Hanno Pevkur tõi oma lemmikuna välja mõtte hakata tähistama Eesti mehe tervisepäeva ja lubas selle ka teoks teha.

«Selle teeme ära, vähemalt siis, kui mina minister olen,» ütles Pevkur meeste tervise pärast mures olnud Marit Kiljako ettepaneku kohta.

Eesti meestele on oma tervisepäeva vaja just nii, nagu on tarvis ralliparki ja kardiradasid – kohti, mis on spetsiaal­selt meestele ja kus saab oma emotsioonid välja elada, märkis minister.

Samal meelel olid autasustamisel viibinud arstid ning sündis ka esialgne kokkulepe, et päev kuulutatakse välja veel sel sügisel meeste tervisele keskenduval konverentsil.

Reaalsusest pole kaugel ka teine auhinna saanud idee – muuta uute teede rajamisel kohustuslikuks kergliiklusteede ehitamine. Mõtte autor Mai-Liis Karring selgitas, et korralik kergliiklusteede võrk aitaks parandada inimeste liikumisharjumusi.

«Siis julgeksid lapsevanemad oma lapsed rattaga kooli saata ja nii kasvaks üles terve põlvkond inimesi, kes harrastab liikumist iga päev,» rääkis ta.

Kolmanda auhinna koju viinud tallinlanna Sirje Salu arvates aitaks Eesti inimeste tervist parandada pidev tervisekontrollis käimine.

Et inimesi arsti juurde meelitada, võiks pärast kontrolli saada ujula või mõne spordikeskuse sooduskupongi. «Ujumine on soodsama hinnaga pensionäridele ja lastele, kuid töötavatel inimestel oleks ka mingit võimalust vaja,» nentis ta.

Salu tunnistas, et pole viimased seitse aastat perearsti juurde sattunud, aga kui kontrollis käimise eest saaks odavama ujulapileti, läheks ta hea meelega. «Mu noorem poeg ütles, et tema läheks ka,» lisas naine.

Oma mõtteid saab tervisefondile saata ka edaspidi veebilehele aadressil www. ehf.ee/minuideed.php.

Ideid tervisefondi mõttetalgutelt
•    Luua tervisliku toidu propageerimist ja uurimist vahendav internetileht.
•    Luua Eestis uus spordikanal, kus kajastatakse ka kohalikku sporditegemist ning näidatakse võistlusi.
•    Alustada väikelaste riiklikult finantseeritud võimlemistundidega.
•    Propageerida koolides rohkem kehalist liikumist ning korraldada peredele mõeldud koosliikumise üritusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles