Õhu saastatus võib pimesoolepõletikku tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põletikuline pimesool
Põletikuline pimesool Foto: Wikipedia.org

Kanada arstide sõnul võib pimesoolepõletik tekkida näiteks ka saastunud õhu sissehingamise tagajärjel.

Uuring näitas, et pimesoolepõletikuga sattus inimesi haiglasse kõige enam neil päevadel, mil saaste tase oli kõige kõrgem, vahendab STT väljaannet Canadian Medical Association Journal.

Õhusaaste ja pimesoolepõletiku vahelist seost on kahtlustatud juba kaua.

19. ja 20. sajandil koos tööstusrevolutsiooniga kasvasid ka pimesoolepõletikku haigestumise juhtumid. Viimasel kümnekonnal aastal on need vähenenud, kuna tööstusriigid on hakanud õhu puhtusele ja saastatuse vähendamisele rohkem tähelepanu pöörama.

Arengumaades on pimesoolepõletikud siiani üsna harvad, kuid neis riikides, kus on hakatud tööstust arendama ning on tekkinud rohkem autosid, näitab see haigus kasvutendentsi.

Kanada uuringus oli vaatluse all üle 5000 pimesoolepõletiku juhtumi aastatel 1999 – 2009 Calgarys. Neile andmetel lisati juurde linna õhuseire statistika.

Tulemused näitasid selget seost õhus leiduvate kahjulike ainete ja pimesoolepõletike lisandumise vahel. Tulemused olid kõikides vanuserühmades ning ka meestel ja naistel sarnased.

Enamik pimesoolepõletikest tekkis aprilli ja septembri vahelisel ajal, mil inimesed kõige rohkem väljas viibisid ning selle tõttu ka rohkem saastunud õhku võisid sisse hingata.

Arstide kinnitusel tuleb pimesoolepõletikku meestel sagedamini ette kui naistel. Ühe põhjusena toodi välja asjaolu, et mehed teevad tihtipeale füüsilist tööd välistingimustes.

Uurijad ei ole veel teinud täpselt kindlaks, millisel viisil saastunud õhust pimesoolepõletik tekib. Uuringuid jätkatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles