Nanoosakesed teevad vähirakkudel elu tuliseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikrolaineahi.
Mikrolaineahi. Foto: Sille Annuk

Briti teadlased arendavad magnetilisi nanoosakesi, mida saaks kasutada pahaloomuliste kasvajarakkude hävitamiseks.

Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

vahendas, et teadlased kavatsevad raudoksiidi nanoosakesed kinnitada vähirakke otsivate antikehade või tüvirakkude külge. Kui nanoosakesed on jõudnud vähirakkudeni, kasutatakse magnetilise vahelduvvoolu hüpertermia seadet, mis kuumutab magnetiliste nanoosakestega seostunud rakke.

Tööpõhimõttelt meenutab seade mõnevõrra mikrolaineahju, kuid erinevalt mikrolaineahjust kuumutatakse antud juhul vaid vähirakke, jättes terved keharakud puutumata.

Kuumutamine on üsna mõõdukas – temperatuuri tõstetakse kõigest viis-kuus kraadi, kuid sellest piisab kasvajaraku hävitamiseks. «Kui meil õnnestub nanoosakesed viia vähirakkudeni, siis oleme saanud uue ja väga lubava meetodi vähivastases võitluses,» ütlesid Londoni University College’i teadlased Reutersile.

Töö on esialgu siiski algusjärgus ning inimkatseid tehtud veel ei ole. Tõenäoliselt kulub veel vähemalt kümme aastat, kuni meetodit vähi ravimisel kasutama hakatakse. Siiski ei ole tegemist vaid paberil ideega, sest tüvirakkudega nanoosakeste õigesse kohta juhtimine on hiirte peal läbiviidud katsetes andnud lubavaid tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles