Pereteraapia aitab pingete põhjustele jälile jõuda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probleemidest tuleb omavahel rääkida.
Probleemidest tuleb omavahel rääkida. Foto: SCANPIX

MTÜ Eluliini tasuta pakutav perenõustamine ja pereteraapia aitab üles leida suhteprobleemide põhjused ja parandada pere läbisaamist.


MTÜ Eluliini projekti juhi ning psühholoogi Eda Mölderi sõnul on nii perenõustamise kui ka pereteraapia teenus suunatud lastega perele, mis tähendab seda, et lastekaitse töötaja peab andma selleks suunamiskirja. «Kuidagi tuleb võimaldada abi neile peredele, kes seda tõesti vajavad, et oleks tagatud lastega perede juurdepääs teenusele,» selgitas Mölder.

«Kes tahab niisama pereasju tulla arutama või on tegemist kriitilise momendiga peresuhetes, võib seda teha psühholoogilise kriisiabi teenuse raames,» lisas ta.

Perenõustamisele või -teraapiasse suunatakse Mölderi sõnul pered siis, kui vanemate pingeliste suhete tõttu hakkab kannatama laste heaolu. «Sageli on pereprobleemi sümptomiks laste käitumine,» tõdes ta.

Eesmärgiks on siis parandada vanemate teineteisemõistmist, tugevdada nende vanemlikku rolli ning aidata neil kokku leppida mingis laste elu puudutavas küsimuses või siis näha, kuidas nende omavaheline suhe lapsi mõjutab. Enamasti käivad perenõustamisel vaid täiskasvanud, kuid vajadusel kaasatakse ka lapsed.

«On ka lahus olevaid lapsevanemaid, kes peavad ühiselt hoolitsema laste heaolu eest ja peavad läbi rääkima ja kokku leppima ja majanduslike asjaolude tõttu varasemad kokkulepped ei pruugi enam toimida - näiteks kui üks pool kaotab töö, siis selge on see, et teine pool peab kandma suuremat koormat,» tõi Mölder näite viimase aja pereprobleemidest.

Kui perenõustamine on suunatud olukordade arutamisele, kuidas võiks pere toimida, siis pereteraapia on psühholoogi sõnul pere toimimise parandamise viis, kus proovitakse läbi terapeutiliste võtete leida varjatud suhtlemismustreid, varjatud probleeme, väljaütlemata asju ja parandada siis pere kommunikatsiooni ja üksteisest arusaamist.

Pereteraapias valib terapeut valdkonna, millest kõneldakse, ning suunab vestlust, andes sõna kõigile pereliikmetele. See aitab Mölderi sõnul avastada probleeme, mida inimesed ei näe või ei suuda näha.

Aja jooksul inimeste mured muutuvad ja Mölderi sõnul peegeldavad nad hästi ühiskonnas toimuvat. Näiteks tänavu jaanuaris-märtsis tuli nõustada ootamatult palju enesetapumõtetega inimesi või siis neid, kelle pereliige oli oma mõtted teoks teinud. Suve poole tekkis aga Mölderi sõnul väga palju peretülisid ning pettuse ohvreid.

Sügisel olevat aga tavaline, et kõik teenused töötavad täiskoormusel - praegugi on oktoobri alguses kõik vastuvõtud täis. Hädaolukorras inimeste kiireks vastuvõtmiseks - samal päeval ei pruugi vastuvõtule saada, kuid järgmisel-ülejärgmisel ikka - hoitakse Mölderi sõnul eraldi väikest ressurssi.

MTÜ Eluliin pakub lisaks pereteraapiale psühholoogilist kriisiabi teenust, tervise ja turvaseksi alast nõustamist, nõustamist intiimteenuste ja meelelahutuse sfääris töötavatele naistele, varjupaika inimkaubanduse ohvritele. Samuti töötab MTÜ Eluliinil usaldustelefon ning uimasti ja HIV tugitelefon. Kõik MTÜ Eluliini teenused on tasuta.

MTÜ Eluliini põhiteenused:

*usaldustelefon 655 8088

iga päev (k.a. riiklikud pühad) kell 19.00-07.00


*uimasti ja HIV/aidsi tugitelefon 1707

iga päev kell 9.00 - 20.00


*psühholoogiline kriisiabi Tallinna elanikele

Pärnu mnt. 9a,  tööpäeviti kell 9.00-20.00, laupäeviti kell 10.00 - 20.00


telefoninõustamine ja registreerimine vastuvõtule 6314300


*perenõustamine ja -teraapia

Pärnu mnt. 9a, esmaspäeviti kell 16.30-20.00, kolmapäeviti kell 14.45-20.00,


neljapäeviti kell 14.45-20.00


registreerimine 6 314 300




registreerimine 6 314 300 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles