Ravimitootjad: oleme ravimite hindu oluliselt langetanud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid apteegis.
Ravimid apteegis. Foto: MEELIS MEILBAUM/ VIRUMAA TEATAJA

Sotsiaalminister Hanno Pevkur on andnud meedia vahendusel lootust, et ravimid hakkavad odavnema seoses uute koopiaravimite lisandumisega. Ravimitootjad väidavad, et on hindu langetanud juba aastaid.

Sel aastal on ravimitootjad ravimite hindu langetanud kokku üle 100 miljoni krooni, teatas Ravimitootjate liit oma avalduses.

Liidu juhi Erki Musta kinnitusel on ravimite hinnad langenud ligi neli protsenti aastas ja seda juba alates 2003. aastast. Esialgsed küsitlused liidu liikmete hulgas lubavad eeldada sarnast hinade langetamist ka aastal 2010.

«Kui küsida,  miks siis ikkagi tunduvad ravimid patsientidele kallid, on vastuseks Eesti ravimikompensatsiooni süsteemi puudused,» märkis Must.

Selles olukorras oleks oluline, et sotsiaalministeeriumi, haigekassa ja ravimitootjate koostöös paraneks soodusravimite kättesaadavus. «Soomes kompenseeritakse patsientidele üle poole rohkem ravimeid kui Eestis, meil on suund  pigem valiku vähenemisele,» ütles Must.

Seetõttu toetab Ravimitootjate Liit ettepanekut kolmepoolse komisjoni moodustamiseks, mis analüüsiks ja pakuks lahendused Eesti soodusravimite süsteemi võimalikult patsiendi keskseks  muutmiseks. Tuleb leida tasakaal riiklike prioriteetide ja ravimite turulejäämise vahel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles