Krooniline liigesepõletik tabab üha nooremaid inimesi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Reumaliit

Täna tähistatakse ülemaailmset reumatoidartriidipäeva, mille eesmärgiks on teavitada ühiskonda haigusest, mis võib tabada igas vanuses inimesi ning mille tagajärjeks on tavaliselt invaliidistumine ning töövõime kaotus ja seda ka juba varases nooruses.

Üle 1,7 miljoni naise Euroopas elavad kroonilise liigesepõletikuga e. reumatoidartriidiga. Kogu Euroopas põeb kroonilist liigesepõletikku või muud luu - ja liigesehaigust üle 100 miljoni inimese. Sellega moodustavad nad suurima krooniliste haiguste all kannatavate inimeste grupi ühiskonnas, teatas Eesti reumaliit.

«Tihti arvatakse ekslikult, et reumatoidartriit on probleem, mis kaasneb vanusega, kuid tegu on haigusega, mis võib tabada igas eas inimesi,» ütles liidu juhatuse esimees Ingrid Põldemaa.

Väga oluline on, et krooniline liigesepõletik avastatakse vara, sest tegemist on haigusega, mis paneb inimese immuunsüsteemi liigeseid ründama. Raviga viivitamine toob kaasa valu ja põletikulise protsessi, liikumisvõime vähenemise ja liigeste hävinemise. Lisaks võib haigus kahjustada kudesid kogu kehas ja ka nahka, veresooni, südant ja kopse.

Eestis on reumatoidartriit diagnoositud ligikaudu 16 000 inimesel.

Reumatoidartriidipäeva tähistamiseks avab reumaliit Tallinnas Magdaleena polikliinikus fotonäitus haigust põdevatest naistest. Pildid jutustavad sellest, et ühel hetkel ei pruugi nad olla enam võimelised tänaval edasi liikuma või mõnd lihtsat liigutust, nagu näiteks pudelikorgi avamine või lapse süllevõtmine, sooritama. 

Näituse patrooniks on europarlamendi liige Siiri Oviir, kelle sõnul ei suhtu eestlased antud haigusesse piisavalt tõsiselt.

«Eestis on hetkel peamiseks mureks see, et haigust ei ole veel piisavalt teadvustatud, mistõttu esimesi haiguse ilminguid ei võeta tõsiselt ning väheneb võimalus kiireks ravile jõudmiseks ja paremate ravitulemuste saamiseks,» sõnas Oviir.
  
Näitust «Naised reumatoidartriidiga» saab 10. novembrini lisaks Magdaleena polikliinikule näha ka Põhja – Eesti Regionaalhaiglas ja Tartu Ülikooli Kliinikumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles