Vanaemad võtavad haige lapse pärast hoolduslehe erandjuhtudel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haige lapse põetamine.
Haige lapse põetamine. Foto: IndexStock/Scanpix

Väikelapse põetamiseks võib töölt hoolduslehega koju jääda peale vanemate ka vanaema-vanaisa või mõni muu pereliige, ent seda võimalust kasutatakse siiski vaid hädajuhtudel.

61-aastane Guliko on haige lapselapsega kodus olnud viimasel aastal juba kaks korda. Kerge tal see olnud pole, sest 4-aastasel tütrepojal olid haiged kõrvad, mida pidi kellapealt soojendama, samuti andma lapsele rohtusid, mida too ei tahtnud võtta. Samas oli see perele vajalik, sest poisi ema töötab vahetustega ega saa töölt puudumiseks tööandjaga kokkuleppele. Varem töötupõlve maitsma pidanud naine kardab aga tööd kaotada. «Minu tööl võimaldatakse vajadusel hoolduslehele jääda,» ütles Guliko.

Hiiumaa perearst Meeli Paesüld ütles, et tema on oma praktikas vaid ühel korral vanaemale haige väikelapse jaoks hoolduslehte andnud. «Reeglina jääb koju ikka ema, haruharva isa. Isiklikult ma arvan, et ema tegeleb kõige rohkem ja tunneb oma väikest last paremini ning tahab ise tema kõrval olla. See on normaalne ja nii võikski olla,» sõnas Paesüld.

Haabersti perearstikeskuse lastearst Kristel Tamm on seevastu mitmele vanavanemale hoolduslehte andnud, ehkki massiline pole see temagi sõnul. «Mina leian, et kui leibkond on hästi koostoimiv, miks ei võiks last haiguse ajal hooldada vanaema? Eriti kui emal, kes on äsja lapse kõrvalt tööle läinud, oleks ka hoolduslehest saadav raha väga väike - see ei ole vähetähtis,» sõnas Tamm.

Temagi sõnul on kõige tavapärasem, et koju jääb ema. «Eks see otsus sõltub emast endast, võib-olla mõni vanaema ei saagi väga haige lapsega hakkama. Samas on väga hakkajaid vanaemasid, nii et siin ei ole mitte imekspandavat,» lisas Tamm.

Ema ise ka haige

Eesti Rahvusringhäälingus on sellised juhtumid väga üksikud. Meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur pidas põhjuseks osaliselt seda, et ringhäälingus ei ole enamasti mitte klassikaline igapäevane kontoritöö, vaid käiakse graafiku alusel ning siis on ootamatult raske koju jääda.

Tehnika ja halduse finantsjuht Silvia Olesk ütles, et vahel jääb tema 4-aastase poja Thori haigestumisel koju lapse vanaema. «Kuna mu emal on oma firma ja ta töötab kodukontoris, ei ole ta pidanud hoolduslehte võtma, vaid saab vajadusel lapselast hoida,» sõnas Olesk. «Kui temal on tööl kiiremad ajad, siis jään lapse haigestumisel koju mina.»

Kalevi šokolaadivabriku personaliosakonna kinnitusel on haige lapselapsega kojujääjad pigem üksikud. Tehases on sellist võimalust kasutanud alla 10 inimese, samas kui kokku on töötajaid 410. Kalevi kommunikatsioonijuht Ruth Roht ütles, et pigem on neil puhkudel tegu hädajuhtumi või olukorraga.

Kalevi töötaja Mare jäi oma 1 aasta ja 4 kuu vanuse lapselapsega koju seetõttu, et poisi ema oli ise samuti haige ega saanud tema eest hoolitseda, isa aga hoopis komandeeringus. «Minu sisetunne ütleb, et ema tahab võimalusel ikka ise haige lapse juurde jääda ja teised pereliikmed on alles järgmised valikud,» sõnas Roht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles