Teadlane: ravimite müüki kauplustes ei tohi lubada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Aleksander Žarkovski.
Professor Aleksander Žarkovski. Foto: Toomas Huik

Tartu Ülikooli Farmakoloogia instituudi juhataja, professor Aleksander Žarkovski peab üliohtlikuks ideed müüa käsimüügiravimeid ka tavakauplustes ja bensiinijaamades.

Žarkovski sõnul tooks käsimüügiravimite poodidesse lubamine kaasa ravimite väär- ja liigtarbimise, võlts- või aegunud ravimite müügi ning oleks eriti ohtlik lastele. Selle põhjendusega saatis teadlane eile nii riigikogule kui ka seonduvatele ministeeriumidele ettepaneku kõne all olev seadusemuudatus sinnapaika jätta.

Oma arvamuses tõdeb professor, et kuigi projekti autorid arvavad, et osasid käsimüügiravimeid, näiteks Paramaxi, Sudafedi, Coldrexi oskavad kõik tarvitada, on see lühinägelik ning apteegist ostes on inimesel alati võimalus apteekriga konsulteerida ja ravimite koostoimeid uurida.

«Mulle tundub, et ikka ei saada aru, et iga ravim on tegelikult mürk ning nendega ei saa niisama mängida,» ütles Žarkovski.

Ta märkis, et neis riikides, kus käsimüügiravimid on tavakauplustes lubatud, on ravimitega seotud mürgistuste arv kordades suurem ning seal kaalutakse tõsiselt viia müük tagasi apteekidesse. Ainuüksi Inglismaal registreeritakse igal aastal ligikaudu 500 surmajuhtumit, mis on tingitud paratsetamooli mürgistusest.

«Eestis tuleks ravimeid müüa ainult apteekides, sest ainult nii on võimalik tagada ravimite kvaliteet ja tarbimise ohutus,» rõhutas Žarkovski.

Žarkovski sõnul oleks käsimüügiravimite kauplustesse ja bensiinijaamadesse lubamisel tõsised tagajärjed inimeste tervisele ning nende mõju ulatuks kümnete aastate taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles