Lugejate küsimustele vastab arst-anestesioloog Markko Pärtelpoeg.
Palun saatke oma küsimused aadressil arter@postimees.ee või Maakri 23a, Tallinn.
Lugejate küsimustele vastab arst-anestesioloog Markko Pärtelpoeg.
Palun saatke oma küsimused aadressil arter@postimees.ee või Maakri 23a, Tallinn.
Pärast söömist tekkivatel gaasidel on füsioloogiline põhjus ja seda esineb kõigil inimestel. Gaasid tekivad seedimisprotsessi käigus, sageli soodustab seda mõni toiduaine (herned, oad jne). Kergemaid vaevusi leevendab gaaside väljutamine - loomulikult selleks sobival ajal ja kohas.
Ülemäärasel gaaside tekkel võib olla mitu põhjust: mõne toiduaine talumatus, toitainete ebaõige vahekord toidus, aga ka ebaõige toitumine ja seedehäired, mis osutuvadki ebameeldivaks ja põhjustavad kõhuvalu ja korinaid. Gaaside muutumine probleemiks võib viidata ka soolte talitluse häirele. Samas võib olla elu jooksul tekkinud talumatus mõne toiduaine suhtes, näiteks piimatalumatus. Enamasti pole see täielik, mis tähendab, et klaas piima ei tee midagi, kuid suurem kogus tekitab kõhulahtisust ja gaase. Kõhupuhitus ongi esimene märk sellest, et võib olla probleeme piimatalumatusega.
Kasuks tuleb loomulikult korrapärane toitumine, mis aitab kaasa ka seedehaigustest paranemisele. Lisaks võivad seedehädasid põhjustada stress, soolte- ja muud pärilikud haigused. Kuna küsimusest jääb mulje, et teil on gaasidega probleeme pidevalt, siis soovitan teil minna asjakohastele uuringutele, alustades perearsti juurest, vajadusel konsulteerida gastroenteroloogiga. Kui põhjus on teada ja ravimid käepärast, siis saab enamjaolt kõigist seedehäiretest suuremate ebamugavuste ja kannatusteta üle.