TTÜ taotleb patenti potentsiaalsele vähiravimeetodile

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Corbis/Scanpix

Tallinna Tehnikaülikool esitas USA patendiametile taotluse professor Priit Kogermani uurimisgrupi avastuse patenteerimiseks - teadlased leidsid ühe rakkudes sisalduva valgu ehk kinaasi võimaliku sobivuse ravimimärklauaks.


Professor Priit Kogerman selgitas, et vähk tähendab enamasti rakkude ülemäärast produktsiooni, millest osadel on tüvirakkude omadused.

«HULK3 on oluline tüvirakkude taastootmist mõjutav valk rakus. HULK3 mõjutamisega saab mõjutada vähirakkude hulka. Samuti võib selle abil õnnestuda alla suruda vähirakkude liikumist algsest vähikoldest välja, see tähendab vähendada siirete ehk metastaaside teket,» rääkis ta.

Professor Kogermani uurimisrühm kasvatab vähirakkude uurimiseks vähirakke näiteks kana- ja hanemunades ning jälgib, kuidas vähirakud kasvavad, endale verevarustust tekitavad ja algsest vähikoldest edasi liiguvad.

Neid protsesse saab uurimisrühma hinnangul mõjutada uudsete eksperimentaalsete vähiravimite kandidaatidega. «Pärast pikaajalist ja kallist arendustööd, mis kestab keskmiselt kümme aastat, võivad need preparaadid jõuda ka meie kliinikutesse ja patsiendid saada ka reaalset kasu,» avaldas lootust professor Kogerman.

Kui see unistus ei teostu, saab tema sõnul ikkagi uusi teadmisi, mis aitavad vähktõvest paremini aru saada ja selle vastu võidelda. «Miinimumprogrammina näeme rakendusena kliinikus kasutatavaid teste, mis aitavad vähktõbe diagnoosida ja selle edasist kulgu prognoosida. Seda hiljemalt viie aasta pärast,» ütles professor.

Praeguseks on välja töötatud ja ka Eestis müüdavad vähiravimid, mille märklauaks on kinaasid (kuid mitte HULK3). Nendeks on rinna- ja emakakaelavähi ravim, samuti leukeemiaravim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles