Luuhõrenemise kohta saab infot teabepäevadelt

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osteoporoos muudab luud poorseks ja isegi väike trauma võib põhjustada selliste luude murru..
Osteoporoos muudab luud poorseks ja isegi väike trauma võib põhjustada selliste luude murru.. Foto: SCANPIX

Alates 20. kuni 23. oktoobrini kestva osteoporoosinädala raames toimuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis teabepäevad, kus räägitakse luuhõrenemise ennetamisest ning tutvustatakse võimlemisharjutusi.


Osteoporoositeemalised teabepäevad toimuvad Tallinnas 20. ja 22. oktoobril Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena üksuses, Pärnus 20. oktoobril Raekülas, Tartus 20. oktoobril Maarjamõisa polikliinikus ja Jõhvis 21. oktoobril Jõhvi kontserdimajas.

Teabepäevadel on võimalik kohtuda Eesti kogenenumate reumatoloogide ja taastusraviarstidega, küsida oma probleemidele abi ja saada nõu. Üritustel saab infot tasuta luutiheduse mõõtmiste kohta Apteek1 apteegiketis.

Lisaks avab Osteoporoosihaigete Liit 20. oktoobril infoliini 800 2040, kus küsimustele vastavad eriettevalmistuse saanud osteoporoosiõed ning mis jääb sõltuvalt inimeste huvist tööle vähemalt kolmeks kuuks.

Haigus jääb sageli avastamata

«Kampaania on mõeldud Eesti inimeste paremaks teavitamiseks, sest suur probleem on see, et meil on ligi 90 000 osteoporoosihaiget, kellest ravi saab kõigest 5 protsenti. Haigus on piltlikult ala-avastatud, alaravimisest rääkimata,» sõnas reumatoloog Karin Laas.

Tema sõnul pole paljudel inimestel seda haigust veel diagnoositud selle tõttu, et teadmiste puudusel ei osata luuhõrenemise probleemi kahtlustada.

«Samal ajal rahastab haigekassa osteoporoosihaigete ravi ning kompenseerib paljudel puhkudel ravimeid kõrgeima soodusmääraga,» märkis doktor Laas.

Osteoporootilised luumurrud on üks olulisemaid kroonilise valu,
liikumispuude ja surma põhjuseid eakamatel inimestel. Kulud luumurdude ravile ületavad paljude krooniliste haiguste peale kuluvaid summasid.

Näiteks üle 45-aastaste naiste haiglas viibitud päevade arv osteoporoosist tingitud luumurdude raviks ületab suhkrutõve, südameinfarkti või rinnavähi tõttu haiglas viibitud päevade arvu. Samas kasvab eakamate inimeste arv ja on ette näha ka osteoporootiliste luumurdude arvu kasvu lähemate aastate jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles