Saja-aastaseks aitavad elada oma organismist toodetavad «varuosad»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saja-aastaseks aitavad elada oma organismist toodetavad «varuosad»?
Saja-aastaseks aitavad elada oma organismist toodetavad «varuosad»? Foto: AFP / Scanpix

Briti teadlaste sõnul on lähitulevikus võimalik, et 100-aastase inimese organismi vanus ja väljanägemine on nagu 50-aastasel.

Leedsi ülikooli teadlased uurisid viie aasta jooksul, kuidas 50-aastaste eluiga saaks pikendada veel 50 aasta võrra, kirjutab Helsingin Sanomat.

Lahenduseks võivad olla indiviidi oma rakkudest toodetavad uued koed ja organid ning varasemast vastupidavamad kunstorganid ja liigesed.

Uue tehnoloogia abil loodud uued liigesed ja südameklapid on alles algus. Tulevikus võidakse enamik vananenud organitest ja kudedest uute vastu välja vahetada.

Professor Eileen Ingeham ja ta kolleegid uurisid, kuidas inimorganism saaks ise end uuendada. Siiani on keharakkudest õnnestunud kasvatada uued südameklapid.

Uue meetodi plussiks on see, et patsiendil ei teki uue organi äratõukereaktsiooni.

«Organidoonorlusest loobumiseks kulub 30 – 50 aastat,» arvas teadlane Christina Doyle.

Praegused kunstliigesed kestavad paarkümmend aastat. Leedsi ülikooli uurimisrühm katsetas aga koobalti ja kroomi segust valmistatud kunstliigest, millele oli lisatud keraamiline liigesepea.

See peab vastu 100 miljonile liigutusele. Just niipalju arvatakse 50-aastane inimene tegevat 100. eluaastani.

Jätkatakse uurimist, kuidas patsiendi oma rakkudest saaks uusi organeid kasvatada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles