Alkohol võib nurjata kunstliku viljastamise

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol kahandab kunstliku viljastumise võimalust.
Alkohol kahandab kunstliku viljastumise võimalust. Foto: Toomas Huik

Kunstliku viljastamisega järelkasvu planeerivad paarid võivad oma võimalusi tugevasti kahandada, kui joovad ära nädalas kahe peale pudeli veini.


Uuringud näitavad, kui kumbki partner joob nädalas kuus ühikut absoluutset alkoholi, mis võrdub näiteks poole pudeli veiniga, väheneb nende võimalus viljastumisele neljandiku võrra, vahendab

BBC

.

Arstid soovitavad üldse mitte juua, et vähendada nurjumise võimalust maksimeerimaks kunstliku viljastumise (IVF) šanssi.

Ameerikas läbiviidud uuring, milles osales üle 2500 paari, näitas, et kui kumbki partnerist jõi ära kuus ühikut puhast alkoholi, mis on umbes kaks pooleliitrist kanget õlut või kaks suurt klaasi veini, või rohkem, kahanes naiste puhul viljastumise võimalus 18% võrra ning meeste puhul 14% võrra.

Naistel, kes jõid 1-9 ühikut veini nädalas, vähenes eduka sünnituse võimalus 24% võrra. Tõenäosus edukaks IVF-embrüo istutamiseks emakasse vähenes 23% võrra. Meestel, kes jõid iga päev õlut, olid samad näitajad vastavalt 30% ja 38%.

«Üldiselt öeldakse naistele, et rasestumise õnnestumiseks peaksid nad alkoholi joomisest loobuma,» selgitas uuringut juhtinud Harvardi Meditsiinikooli arst Dr. Brooke Rossi.

Tony Rutherford Briti Viljakuse Ühingust ütles, et need uuringud viitavad väga selgelt, kuivõrd alkohol viljastumist mõjutab ning kõik naised, kes soovivad rasestuda, peaksid oma elustiilis ranged korrektuurid tegema.

«Munarakkude ja seemnerakkude väljaarenemiseks kulub vähemalt kolm kuud ning viljastumise võimaluse maksimeerimiseks peaks naine lõpetama suitsetamise, vähendama alkoholi tarbimist ning kui ta on ülekaaluline, korrigeerima ka söömisharjumusi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles