/nginx/o/2009/10/21/254666t1h7d4b.jpg)
Regulaarne valge veini joomine kahjustab hambaid on fakt, mida kindlasti teavad paljud veinitegijad ning degusteerijad.
Saksa toiduuuringu raportist võib lugeda, et valge vein sisaldab happelist kokteili, mis lõhub hambavaapa tunduvalt rohkem kui punane vein, vahendab
.
Oluline pole veini aastakäik, päritolu või alkoholisisaldus vaid selle pH sisaldus ning kokkupuute kestus hammastega. Saksa uurijad seletasid, et juustu söömine veini kõrvale võib hammaste lõhkumist vähendada, kuna juust sisaldab rohkelt kaltsiumi. Vein ründab hammastes just kaltsiumi.
Katses, kus täiskasvanu hammast hoiti üks päev valges veinis, hävis hambaemaili pinnalt kuni 60 mikromeetrit kaltsiumit ja fosforit.
Kõige vähem kahjustavad hambaid Riesling-sorti veinid oma madalaima pH sisalduse tõttu. Kõige hambasõbralikum veinivalik oleks täidlane punane nagu näiteks Rioja või Pinot noir.
Johannes Gutenbergi Ülikooli meeskond leidis, et hammaste pesemine pärast joomist ei pruugi aidata, vaid võib emaili veelgi enam kahjustada. Kui juustu nautimine võib olukorda suus neutraliseerida, siis näiteks maasikate söömine või valge veini segamine happeliste puuviljamahladega muudab söövitusprotsessi veelgi tugevamaks.
«Kõige olulisem on, kuidas sa veini tarbid ja pärast seda käitud. Kui sa kavatsed juua klaasi veini, siis tee seda toidu kõrvale ning jäta joomise ja hambapesu vahele vähemalt 30 minutit. Selle aja jooksul jõuab hambaemail happerünnakust taastuda ning harjamine kahjustab emaili vähem,» seletas professor Damien Walmsley Briti Hambaliidust.