Papilloomiviiruse vastu saavad nüüd vaktsineerida kuni 45-aastased naised

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakakaelavähi vaktsiini süstitakse lihasesiseselt nagu teisigi vaktsiine.
Emakakaelavähi vaktsiini süstitakse lihasesiseselt nagu teisigi vaktsiine. Foto: Andres Teiss

Üle 26-aastastel naistel on nüüdsest teaduslikul tõestusel põhinev võimalus end vaktsineerida emakakaelavähi peamise riskifaktori papilloomiviiruse vastu, teatas farmaatsiafirma Merck Sharp & Dohme (MSD).


Võimalus end vaktsineerida on nüüd laiemal vanusegrupil, tõdes onkogünekoloog Kersti Kukk, kelle sõnul on naistel risk haigestuda papilloomiviirusesse kogu elu jooksul.

Kui varem oli kliiniliste uuringutega emakakaelavähi vaktsiini efektiivsus tõestatud naistel vanuses 16 - 26 aastat, siis uute uuringute põhjal on vaktsiin efektiivne ka vanematel naistel.

Neljavalentse vaktsiini Silgard ravimiomaduste kokkuvõttele on lisatud uut infot vaktsiini kasutamise efektiivsuse kohta 24 - 45 aastastel naistel. Vaktsiinil on müügiluba 116 riigis.

Eestis on kasutusel kaks inimese papilloomiviiruse (HPV) vastast vaktsiini. Mõlemad vaktsiinid kaitsevad emakakaelavähki tekitavate HPV tüüpide 16 ja 18 vastu.

MSD neljavalentne inimese papilloomiviiruse vaktsiin annab lisaks kaitse HPV tüüpide 6 ja 11 vastu, mis põhjustavad kondüloome (käsnataolised moodustised suguelunditel).

Vaktsiini tõhususe hindamiseks viidi läbi kliiniline uuring, milles osales 3819 naist vanuses 24 - 45 aastat. Tulemusi võrreldi platseebo grupiga ning selgus, et emakakaelavähi vaktsiin on tõhus HPV 6,11,16 ja 18 tüüpide poolt tekitatavate püsiva infektsiooni, vähieelsete seisundite ning suguelunditel esinevate väliste haiguskollete ennetamisel.

Hinnanguliselt on 80 protsenti naistest 50. eluaastaks nakatunud suguelundite papilloomviirusega. Kuigi enamus HPV tüüpidest kaob ilma eriliste ilminguteta, võivad mõningad püsivamad HPV tüübid tekitada emakakaela jt suguelundite vähki või kondüloome. Igal aastal haigestub Eestis emakakaelavähki ligi 170 naist ja sureb ligi 70.

Emakakaelavähi vaktsiin on esimene ja ainus vaktsiin, mis kaitseb naisi pahaloomulise kasvaja eest. «24 - 45-aastane naine, kes on otsustanud end vaktsineerida, peaks arvesse võtma HPVsse nakatumise varasemat riski ning vaktsineerimise võimalikku kasu, arutades isiklikku vaktsineerimisplaani oma naistearstiga,» sõnas Kukk.

Kersti Kukk selgitas, et naised peavad teadma, et emakakaelavähi vaktsiinil ei ole ravitoimet, ning lisas, et vaktsiin ei asenda tavapärast naistearsti kontrolli. «Vaktsiin kaitseb vaid nende HPV tüüpide vastu, millega naine ei ole eelnevalt nakatunud,» lisas ta.

Inimese papilloomviiruseid esineb üle 100 erineva tüübi. 30 - 40 protsenti viiruse tüüpidest võivad nakatada mehe ja naise suguelundite piirkondi. HPV tüübid 16 ja 18 moodustavad enamiku - ligi 70 protsendil emakakaelavähi tekitajatest ülemaailmselt.

Emakakaelavähi vastu saavad naised end vaktsineerida naistenõuandlates ja perearstikeskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles