Uuring: ilm mõjutab meie bioloogilist kella

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased loodavad uuringuga uneprobleeme lahendada.
Teadlased loodavad uuringuga uneprobleeme lahendada. Foto: Toomas Huik.

Teadlased on leidnud kinnitust, et inimese sisemine kell sõltub nii ilmast kui ka aastaajast.


Edinburgi Ülikooli uurijad tegid arvuti abil bioloogilise kella mudeli, mille puhul tõdesid, et mehhanism toimib väga keerulistel alustel, kuna suudab arvestada nii valgusekogust igas tunnis kui ka vahelduvat aastaaega, vahendab BBC.

«Bioloogilise kella komplekssuse mõistmine võimaldab meil seda lihtsamini juhtida,» seletas Dr. Carl Troein Edinburgi Ülikoolist.

Selle uuringuga loodetakse leida lahendus ajavahest või graafikuga töötamisest tingitud uneprobleemide puhul.

«Meie uuring näitab, kuidas ja miks selline sisemine rütm on välja kujunenud. Me loodame, et sellest on kasu nii uneprobleemide lahendamisel kui ka taimede aretamisel, mis suudaksid pikemas perspektiivis ellu jääda,» lisas Troein.

Uuring aitab täpsemalt mõista, mis juhib inimeste, loomade ja taimede sisemist rütmi. Näiteks taimede õitsemine ja viljade küpsemine sõltub päevavalguse hulgast ning tänu uutele avastustele on võimalik aretada sorte, mis suudavad ilmastikumuutustega harjuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles