Äärmuslike vaadetega inimesed kipuvad teistest üle kisama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äärmuslike vaadetega inimesed kujutavad sageli ette, et neil on palju tuliseid poolehoidjaid.
Äärmuslike vaadetega inimesed kujutavad sageli ette, et neil on palju tuliseid poolehoidjaid. Foto: PA Wire / SCANPIX

Ekstreemsete vaadetega inimesed langevad sageli valearvamuse küüsi, et nende mõttekaaslased on suures enamuses. Seetõttu kipuvad nad oma äärmuslikke seisukohti sagedamini avalikult välja ütlema.


Ohio ja Stanfordi ülikoolide teadlaste korraldatud uuringust selgus, et suhteliselt äärmuslike vaadetega inimesed on tagasihoidlikumatega võrreldes agaramad oma mõtteid avalikult kuulutama, vahendab upi.com.



Näiteks pandi tudengite hulgas tähele, et tulised alkoholitarbimise pooldajad kippusid sagedamini sõna võtma kui need noored, kelle suhtumine alkoholi oli pigem mõõdukas ning keda oli arvuliselt tegelikult rohkem.



Alkoholipooldajad pidasid oma arvamust tegelikust populaarsemaks, võttes aluseks stereotüübi, et tudengid on suured alkoholisõbrad.



Küllap võiks uuringu kokku võtta nõnda, et sellel, kes kõige kõvemini karjub, ei pruugi alati õigus olla ehk eesti keeli - palju kära, vähe villa.



Teadlaste hinnangul võib uuringu põhjal tehtud järeldustest olla kasu ka Ameerika poliitilise kliima selgitamisel, kus sageli domineerivad äärmuslikud liberaalsed või konservatiivsed seisukohad.



Uuringu tulemustest saab lähemalt lugeda ajakirjast

Journal of Experimental Social Psychology

.






Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles