Naised tunnevad südamerabanduse ajal samasugust valu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamerabanduse tunnused on nii meestel kui naistel samad.
Südamerabanduse tunnused on nii meestel kui naistel samad. Foto: AFP / Scanpix

Kanada uurijad kinnitavad, et naiste südamerabanduse sümptomid ei erine meeste omadest.


Üldlevinud arusaam, et mehed ja naised tunnetavad südamerabandust erinevalt, ei leidnud 305 patsiendi uurimise järel kinnitust, vahendab

BBC

.

2003. aastal USA Riikliku Terviseinstituudi poolt läbiviidud uuring kirjeldas, et paljudel naistel ei olnud rinnus valu ning nende sümptomid ei olnud niivõrd etteennustatavad.

Kanada uuringurühma juht Martha Mackay seletas, et viimaste tulemuste põhjal võib järeldada, et tegelikult see päris nii pole.

Kanada uuring näitas, et kõigil naistel esinesid klassikalised südamerabanduse sümptomid nagu valu rinnus, kõris, lõuas ja kaelas.

Patsientide, kellele tehti angioplastika, keskmine vanus oli 63 aastat ning 40% neist olid naised. Angioplastika protseduuri käigus puhutakse ummistunud veresoones väike balloon õhku täis, et soon uuesti tagasi normaalseks venitada.

Selline toiming võib põgusalt põhjustada valu ning ebamugavust, täpselt nagu patsient ka südamerabanduse ajal tundis.

Protseduuri käigus küsiti inimestelt nende enesetunde kohta ning neile tehti elektrokardiogramm (EKG) enne ballooni täispuhumist ning peale ballooni tühjakslaskmist.
Kanada südamearst dr. Beth Abramson seletas, et kuigi naised võivad oma valu meestest veidi teistmoodi kirjeldada, on nende põhisümptomiks siiski valu rinnus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles