Uuring: fantoomkätt on võimalik pöörata 360 kraadi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe parafiiliana on olemas ka selline, kus inimene tunneb seksuaalset huvi amputeeritute vastu.
Ühe parafiiliana on olemas ka selline, kus inimene tunneb seksuaalset huvi amputeeritute vastu. Foto: AFP / Scanpix

Amputeeritud suudavad õppida oma puuduvat kätt liigutama anatoomiliselt mittevõimalikul viisil, pärssides sellega osadel juhtudel normaalset liikumist.


Šveitsi ja Briti teadlaste poolt läbiviidud uuringus selgus, et aju suudab iseenesest muuta seda, kuidas me tajume oma keha, ilma igasuguse välise aistinguta. Samasuguse strateegia abil on võimalik parandada teatud liikumisprobleeme ning valu sündroome, vahendab

Reuters

.

Oxfordi Ülikooli arst dr. G. Lorimer Mosely ja dr. P. Brugger Zürichi Ülikooli Kliinikust seletasid oma uurimuses, et inimese enesetunnetus on miski, mida me võtame iseenesest mõistetavalt, ent sellist kujutluspilti on võimalik muuta.

Uurimaks, kuidas on vaid mõtte jõul võimalik kujutluspilti oma kehast muuta ning kas too pilt on piiratud arusaamaga inimese tavalisest füüsilisest liikuvusest isegi kui konkreetset kehaosa reaalselt ei eksisteeri, palusid teadlased seitsmel amputeeritul liigutada oma puuduvat kätt anatoomiliselt võimatul viisil.

Põhimõtteliselt õpetati amputeerituile, kuidas pöörata kätt 360 kraadi justkui randme asemel oleks pöördtelg. Alul ütlesid kõik uuringus osalejad, et nad justkui vaataks kellegi teise kätt seda tegemas, ent neli, kes lõpuks ülesandega hakkama said, leidsid, et selline pöörlev käsi justkui olekski nende normaalne kehaosa.

Kõik kinnitasid, et nüüd tajuvad nad ka oma fantoomkätt teisiti, kuid kaks neist seletas, et peale pööramise äraõppimist on neil käe kuju muutuse tõttu kujuteldavat kätt raskem küljelt küljele liigutada.

Mosley ja Bugger viitavad oma uuringus asjaolule, et aju tõepoolest suudab iseennast muuta ning uuringust tulenevalt spekuleeriti, et näiteks infarkti läbielanu või seljavalus inimene on suuteline toime tulema, kuna tõenäoliselt oleks võimeline treenides muutma kujutluspilti konkreetsest kehaosast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles