Lasteaia juhataja: diabeedihaigete laste pelgamine pole põhjendatud

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLHL ei poolda haridusministeeriumis väljatöötatud seaduseelnõu.
TLHL ei poolda haridusministeeriumis väljatöötatud seaduseelnõu. Foto: Sille Annuk

Tartus asuva lasteaia Sass juhataja Lea Laumäe arvates pelgavad kasvatajad ja õpetajad insuliini süstivaid diabeedihaigeid lapsi täiesti põhjuseta.

Laumäe juhitavas lasteaias käib juba teist aastat üks diabeedihaige laps ja esialgsest murest hoolimata on kõik väga hästi sujunud. Varasemaid kogemusi diabeedihaige lapsega Sassi lasteaia töötajatel pole ja keegi pole saanud ka spetsiifilist koolitust.

Laumäe rääkis, et antud lapse rühmas töötav abiline oli kohe valmis asja enda kanda võtma ja emaga koostöös õnnestus igapäevane rutiin kiiresti sisse seada. Näiteks saab ema igal reedel järgmise nädala menüü koju kaasa ja märgib kogused, mida laps sööma peab, sinna juurde. Lisaks annab ema kodust kaasa ka vajalikud vahepalad. Suureks abiks on ka see, et lapsel on olemas insuliinipump.

«Probleeme pole olnud, laps elab igapäevast lapse elu,» kinnitas Laumäe.

Ta lisas, et nende kogemus on näiteks, et tegelikult ei ole diabeedihaige lapse vastuvõtmisel mingeid probleeme.

Kolleegide negatiivse varjundiga suhtumist diabeedihaigetesse lastesse selgitas Laumäe õpetajate enda ebakindluse ja hirmuga, et mis saab siis, kui lapsega midagi juhtub.

«Põhjendatud kartus kindlasti pole. Koostöös tubli emaga on kõik võimalik,» oli Laumäe optimistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles