Pirni- ja õunakujulise keha omanikke ohustavad tromboosid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirni- ja õunakujulise keha omanikke ohustavad tromboosid
Pirni- ja õunakujulise keha omanikke ohustavad tromboosid Foto: SCANPIX

Taani teadlaste sõnul ohustavad pirnikujulise kehaga naisi ja õunakujulise kehaga mehi tromboosid ja vereklompide tekkimine.

Teadlased lisasid, et ülekaal on tervisele ohtlik, kuid kui rasva on ühte kohta liiga palju kogunenud võib see saatuslikuks saada, kirjutab BBC.

Uuringus võeti vaatluse alla 50 000 naist ja meest, kelle uuriti, kas neil on olnud veenitromboosi või kopsuembooliat.

Kümne aasta pikkuse uuringu käigus tuvastati 641 juhul kas tromboos või emboolia.

Teadlased ei lisanud uuringusse riskifaktoreid nagu suitsetamine, diabeet ja kõrge kolesterooli tase. Võeti arvesse ainult liigne kehakaal ja rasva kogunemine teatud kehapiirkonda.

Uuring näitas, et pirnikujulise kehaga naistel on suurem oht eluohtlikke vereklompide tekkeks isegi siis kui nad on normaalkaalus.  Õunakujulise kehaga meestel on naistest suurem oht vereklombi ja tromboosi tekkeks.

«Igasugune ülekaal võib venoosset tromboembolismi esile kutsuda, kuid selle tekkel mängib suurt rolli ka see, kus liigne rasv kehas paikneb,» selgitas uurija Marianne Tang Severinsen.

Teadlaste arvates on trombooside teke osaliselt füüsiline, rasv surub veenidele, ja osaliselt keemiline – rasvarakud toodavad hormoone, mis tekitab vere paksenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles