Uurimus: e-sigaret on suitsetamisest loobumisel võrdne abimees plaastriga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed suitsetamisvastased sammud rohkem kui kümne aasta jooksul on kaasa toonud tubakatööstuse jõulise lobikampaania.
Esimesed suitsetamisvastased sammud rohkem kui kümne aasta jooksul on kaasa toonud tubakatööstuse jõulise lobikampaania. Foto: Toomas Huik

Aucklandi ülikooli teadlaste kinnitusel on elektroonilised sigaretid vähemalt sama head abimehed nikotiiniplaastritega suitsetamisest loobumisel.

Aucklandi ülikooli teadlaste kogutud andmed näitavad, et nikotiiniplaastrite kõrval kasutatakse üha sagedamini e-sigaretti abimehena tubakasuitsust loobumisel, kirjutab BBC. Uurimus viidi läbi 657 inimese seas. Selgus, et 7,3 protsenti e-sigareti tõmbajatest lõpetas pärast kuut kuud tubakasuitsu tarvitamise. Nikotiiniplaastrite puhul oli kuue kuu jooksul tubakast loobujate protsendiks 5,8. Samas ei ole uurimuse valim piisavalt esinduslik, et anda kindlat soovitust, kumb on efektiivsem abimees suitsetamisest loobumisel.

Seejuures 57 protsenti e-sigareti tarvitajatest suutis kuue kuu jooksul vähendada poole võrra päevas suitsetatavate sigarettide arvu. Nikotiiniplaastrite tarvitajate seas oli see protsent 41. «Huvitav oli see, et inimesed, kes osalesid meie uurimuses olid ise palju positiivsemalt meelestatud e-sigarettide suhtes,» rääkis Aucklandi ülikooli professor Chris Bullen.

E-sigarettide üle käib maailmas suur arutelu – pooldajad väidavad, et need aitavad tubaka suitsetamist vähendada, samas tuuakse välja ka seda, et e-suitsu tarvitama hakanud noor võib hiljem hoopis kahjulikumale tubakasuitsule üle minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles