Eestis esmakordne operatsioon aitas patsiendi kodusele veenisisesele toitmisele

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglaravil on Lätis viiruse tõttu 44 patsienti, neist kolm on raskes seisus. Foto on illustratiivne.
Haiglaravil on Lätis viiruse tõttu 44 patsienti, neist kolm on raskes seisus. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu ülikooli kliinikumis viidi läbi Eesti ja kogu Baltikumi esimene operatsioon, mille tagajärjel pääses patsient koju veenisisesele toitmisele – siiani said toidu omastamisega kimpus patsiendid veenisisest toitumist haiglates.

Tartu ülikooli kliinikumi anestesioloog ning Eesti kliinilise toitmise seltsi esimees Triin Jakobson ütles, et praegu on Eestis 15-16 patsienti, kes võiks saada igapäevaselt iseseisvalt hakkama enda veenisisese toitmisega kodus ning hiljuti opereeritigi Tartu ülikooli kliinikumis esimene selline patsient, vahendab ERR uudisteportaal ERRi raadiouudised.

«Suukaudne toitmine võimalik ei ole, sest tal on nii palju eemaldatud soolt, mistõttu sealt midagi ei imendu ja selleks, et tagada piisav vedeliku- ja energiapakkumine, teeme seda veenisiseselt,» selgitas Jakobson. «See tähendab, et kõike seda, mida me muidu suu kaudu sööme - süsivesikud, rasvad ja valgud - pakume me patsiendile veenisiseselt. Tegemist on tööstuslikult toodetud lahusega, mida patsient tilgutab endale veeni igapäevaselt,» lisas Jakobson.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles