Mida võib leida inimese uriinist

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tualettruum.
Tualettruum. Foto: Panther Media / Scanpix

Kanada teadlased uurisid seitsme aasta vältel inimese uriini keemilist koostist ning leidsid, et uriinis leidub enam kui 3000 kemikaali ehk metaboliidi.

Selleks, et identifitseerida ja kvantifitseerida inimese uriiniproovis leiduvaid ühendeid, kasutasid 20 Alberta ülikooli teadlast analüütilise keemia kõige kaasaegsemaid tehnikaid, samuti vaadati läbi enam kui saja aasta jooksul avaldatud teadustööd uriini kohta, kirjutab ERRi teadusportaal.

Kogu see keemiline inventar koondati kokku uriini metaboloomi andmebaasi UMDB, sisaldades andmeid ühendite keemilise nimetuse, sünonüümide, kirjelduse, struktuuri, kontsentratsiooni ja haigusseoselisuse kohta.

Uriini keemiline koostis võiks pakkuda huvi nii arstidele, toitumis- kui ka keskkonnateadlastele, võimaldades olulist teavet mitte ainult inimese tervise, vaid ka tema söömis- ja joomisharjumiste, ravimite tarbimise ja keskkonnamürkide kohta.

Enamik meditsiiniõpikuid toob uriini koostises välja vaid 50-100 kemikaali, tavalisemad uriinitestid mõõdavad veel vaid 6-7 ühendit, kuid juba praegu on arenduses uriinil põhinevad diagnostilised testid nii soole- ja eesnäärmevähi, kõhuõõnehaiguste, haavandilise koliidi kui ka kopsupõletiku testimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles