Tuntud Saksa õlletehast seostatakse nakkushaiguse puhanguga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi pruulikojast leiti haigustekitajaid, kinnitab firma, et õlut võib rahulikult juua.
Kuigi pruulikojast leiti haigustekitajaid, kinnitab firma, et õlut võib rahulikult juua. Foto: SCANPIX

Lääne-Saksamaal puhkenud leegionäride tõve puhanguga seostatakse tuntud Saksa õlletootjat Warsteinerit.

Warsteineri pruulikoja kanalisatsioonisüsteemist võetud kahest proovist leiti leegionäride tõbe põhjustavaid baktereid, kirjutab Local.

Nordrhein Westfaleni liidumaa keskkonnaministeerium uurib, kas bakter sattus Warsteini linna õlletehase veevarudesse või kõigest kanalisatsiooni.

Tervishoiuametnikud uurivad, kas kanalisatsioonisüsteemist leitud bakter võis levida õhu kaudu või on saastunud pruulikoja vee allikas. Ministeeriumi pressiesindaja kinnitusel ei ole õlu saastunud, kuna seda toodetakse piiratud alal ning pruulimise käigus kuumutatakse vett 100 kraadini. Leegionäride tõbe põhjustav bakter sureb 60 kraadi juures.

Õlletehase pressesindaja kinnitas, et õlut võib rahuliku südame juua. «Meie tootmisprotsess on ohutu,» kinnitas ta ja lisas, et tehas teeb kõik, et oma töötajate tervist kaitsta.

Nordrhein Westfalenis on leegionäride tõppe haigestunud 165 inimest, kellest kümme vajasid intensiivravi.


Legionella bakter leiab soodsa kasvupinna soojas ja seisvas vees ning levib kõige sagedamini ventilatsioonisüsteemide vahendusel. Bakter võib tekitada legionelloosi ehk leegionäride haigust, mis on ägeda kuluga nakkushaigus, mille põhivormiks on kopsupõletik. Haigus algab gripilaadsete sümptomitega, millele järgnevad palavik, külmavärinad ja kuiv köha.

Leegionäride tõbi sai nime 1976. aastal, kui haiguspuhang tappis Philadelphias Ameerika sõjaveteranide organisatsiooni American Legion kokkutulekul 29 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles