Haigekassa: perearstid määravad antidepressante kergekäeliselt

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Ruffer

Haigekassa hinnangul kirjutavad perearstid antidepressante välja liiga kergekäeliselt. Perearst Pille Ööpik leiab aga, et perearstid oskavad depressiooni ravida sama hästi kui psühhiaatrid.


Haigekassa ravimiosakonna spetsialist Anneli Truhanov ütles, et depressioonisümptomite kirjeldust sisaldas vaid 69 protsenti 1060st uuritud soodusretseptist, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Depressiooni raskusaste oli määramata 63 protsendil juhtudest. Sealhulgas kolmandikul juhtudest ei olnud üldse tegemist depressioonijuhtumiga, mistõttu ei olnud retseptil nimetatud ka selle raskusastet.

«Meil tekkis küsimus, et kas see on ikka päris õige, kui nii paljudel juhtudel on depressiooni raskusaste määramata,» sõnas Truhanov.

Temale vaidles aga tuliselt vastu depressiooni teemal doktoritöö kirjutanud Pille Ööpik.
«Probleem on hoopis see, et depressioon on aladiagnoositud ja alaravitud. Ravimeid ei kirjutata kindlasti mitte liiga kergekäeliselt välja. Hoopis haiged patsiendid jalutavad meil ringi,» kaitses Ööpik oma seisukohta.

Tema sõnul avaldati 2006. aastal Eesti Arstis uuring, milles võrreldi depressiooni ravimist nii perearstide kui ka psühhiaatrite poolt ning seal selgus, et nad kirjutavad antidepressante välja täiesti sarnaselt.

«Sellest saab teha järelduse, et meie perearstid on väga tublid ja oskavad ravida sama efektiivselt kui psühhiaatrid,» lausus tohter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles