Imikud nutavad «emakeeles»

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisibeebi
Pisibeebi Foto: Caro / Scanpix
Saksa uurijad leidsid, et juba kolmepäevaste beebide nutus võib eristada nende emakeelele omaseid jooni.

See annab alust arvata, et lapsed omandavad emakeele alged juba emaüsas olles, vahendab BBC News.

Uuringus vaadeldi 60 tervet kolme- kuni viiepäevast beebit, kes pärinesid saksa või prantsuse keelt kõnelevatest peredest. Leiti, et väikesed prantslased nutsid tõusva, saksa tited aga langeva intonatsiooniga, mis on neile keeltele üldiselt omane. Uuringus osalenud beebide nutu näidiseid saab kuulata ja võrrelda siin.

Teadlaste hinnangul püüavad lapsed nutuga ema kõnet jäljendes temaga tugevamat sidet luua. Varasemad uuringud on tõestanud, et raseduse viimasel kolmel kuul suudab loode välismaailmast kostuvaid helisid meelde jätta ja on meloodiate suhtes tundlik.

Uuringut juhtinud Kathleen Wermke Wurzburgi ülikoolist ütles, et vastsündinud suudavad erinevaid nutumeloodiad esitada, kuid eelistavad kasutada mustreid, mis on omased keelele, mida nad emaüsas olles kõige rohkem kuulsid.

«Vastsündinutel on tugev motivatsioon oma ema käitumist jäljendada, et talle meeldida ja temaga tugevamaid sidemeid luua,» sõnas Wermke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles