Saastunud õhk ning äärmuslik temperatuur võivad põhjustada südamerabandust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamerabanduse risk suureneb õhu saastatuse tõttu.
Südamerabanduse risk suureneb õhu saastatuse tõttu. Foto: Owen Humphreys/PA Wire/Press Association Images

Hiljuti läbi viidud suuremahuline uuring kinnitas, et äärmuslikud temperatuurid ning tugevasti saastunud õhk suurendavad südamerabanduse tekkimise riski.


Uuringut juhtinud Londoni teadlane dr Krishnan Bhaskaran seletas, et eelnevalt on küll uuritud seoseid temperatuurimuutuste ja erinevate põhjuste, kaasaarvatud südamehaiguste tagajärjel surma saanute vahel, ent vaadates täpsemalt vaid südamerabanduste ja temperatuurimuutuste ning õhusaastatuse vahelisi seoseid, annab olukorrast täpsema ülevaate, vanendab

Reuters

.


Teadlased töötasid läbi 19 südamerabandust ja temperatuuri ning 26 õhusaastatust ja südamerabandust käsitlevat uuringut.

12st temperatuuriuuringust, mis keskendus talveilmale, ilmnes kaheksas lühiajaline südamerabanduse riski suurenemine külma ilmaga. Seitsmes uuringus 13st, mis keskendus kuumale kliimale, toodi välja südamerabanduse riski tõus.

Üleüldiselt soodustas soojade alade külm temperatuur südamerabanduse tekkimise ohtu, viidates asjaolule, et külmemas kliimas elavad inimesed suudavad kergemini jahedaga kohaneda.

Kuum ilm põhjustas enim südamerabandusi Norras ja Brasiilias.

Linnas, kus tavaliselt esineb kümme südamerabandust päevas, lisandus kuuma või külma ilmaga igale neljandale veel üks südamerabandus.

Kuigi erinevad uuringud olid üles ehitatud väga isemoodi, leidsid teadlased, et tulemused on siiski piisavalt samasugused, et teha vettpidavaid järeldusi.

Õhusaaste uuringute järeldusi ei olnud võimalik nii otseselt kokku võtta, ent üleüldiselt suureneb südamerabanduse risk erinevate saateainete mõjul.

Samuti ei paistnud olevat n-ö turvalist õhusaaste taset, mis ei avaldaks mõju südamerabanduse tekkimise ohule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles