Vähki tekitavat proteiini on võimalik kahjutuks teha

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiirte peal uut ravimit katsetades peatas see vähirakkude kasvu.
Hiirte peal uut ravimit katsetades peatas see vähirakkude kasvu. Foto: AP / Scanpix

Teadlased leidsid viisi, kuidas deaktiviseerida proteiini, mis omab leukeemia ning vähi puhul väga olulist osa.


Avastus annab lootus välja töötamaks uut tüüpi vähi-ja teiste haiguste ravi, vahendab

BBC

.

Eelnevad katsed proteiini neutraliseerida on liiva jooksnud. Proteiin on üks keha reproduktsioonifaktoritest, mis paneb liikuma geeneetilise kaskaadi süsteemi, mis omakorda kontrollib rakkude kasvu ning arengut. Peale selle aitab proteiin kiirendada kasvajate kasvu.

Tihtipeale on verevähi haigetel proteiini tootev geen kahjustunud või moondunud, mille tulemusena lülitub geen kogu aeg sisse.

Sarnaseid ebakorrapärasusi leidub ka teiste vähktõbede nagu kopsu, munasarja, pankrease ning seedetrakti kasvajate puhul.

Proteiini struktuuri lähemalt uurides suutsid teadlased leida viisi, kuidas selle toimimist muuta.

Seda hiljem hiirte peal katsetades peatas too vähirakkude kasvu. Aktiivsus oli häiritud nii nendel geenidel, mida konkreetne proteiin kontrollib kui ka neil, mida see otseselt ei kontrolli.

«Uut kemikaali on siiani katsetatud vaid hiirte peal ning me ei kujuta ette, kuidas see inimeste puhul toimib,» rääkis dr David Ish-Horowicz Londoni Vähiuuringu Instituudist.

«Pikemas perspektiivis võib see avastus aga viia alternatiivsete ravimite ning parema ravi väljatöötamiseni,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles