Alatoitumine takistab 200 miljoni lapse kasvu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pea 200 miljoni lapse kasv on puuduliku toitumise tõttu pidurdunud.
Pea 200 miljoni lapse kasv on puuduliku toitumise tõttu pidurdunud. Foto: AP / Scanpix

Pea 200 miljonit arengumaade last kannatavad varases east alatoitumisest tingitud kasvu ja terviseprobleemide käes.


Siiski langes ebardliku kasvuga laste protsent Aasias eelmisel aastal 30-le võrreldes 1990. aasta 44 protsendiga ning Aafrika laste sama perioodi näitajad olid 34 ja 38 protsenti, teatas ÜRO lastefond UNICEF

Reutersi

vahendusel.

Hoolimata kasvuprobleemidega laste üleüldise arvu vähenemisest, on arengumaades alla viie-aastasi lapsi, kelle kasv ja areng on tänu väikelapseea puudulikule toitumisele pidurdunud, 195 miljonit.

Neil lastel on tihtipeale halvem füüsiline vorm ning aeglasem vaimne areng.

«Alatoitumine röövib laste jõu ning see muudab haigused nende jaoks tunduvalt ohtlikumaks,» rääkis UNICEFi tegevdirektor Ann Veneman.

«Üle kolmandiku lastest, kes surevad kopsupõletikku, kõhulahtisusse või teistesse sellistesse haigustesse, võiksid jääda ellu, kui nad saaksid väiksena piisavalt süüa,» lisas ta.

Raport märgib, et üle 90 protsenti pärsitud kasvuga lastest elab kas Aafrikas või Aasias ning kolmandik neist - umbes 60,8 miljonit - elab Indias.

Kängunud kasvu pole praktiliselt võimalik normaliseerida, ent UNICEFI esindaja Veneman seletas, et seda on võimalik ennetada. Jooditud sooladele ning A-vitamiini toidulisandite kättesaadavust parandavad programmid on mõnedes Aafrika ja Aasia riikides olukorda parandanud ning alandanud imikute ja laste suremust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles