Elektriväli hävitab kasvajarakud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kõige ohtlikumaks ajukasvaja vormiks peetakse multiformset glioblastoomi. Isegi põhjaliku ravi korral surevad selle diagnoosiga patsiendid keskmiselt vähem kui kahe aasta jooksul, kuid teadlased on päris lähedal uuele, efektiivsemale ravimeetodile.


Iisraelis 2000. aastal asutatud ettevõte NovoCure on välja töötanud seadme, mis kasutab kasvajarakkude arenemise takistamiseks elektrivälja, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

Esialgsed katsed on paljulubavad. Kohe diagnoosi saamise järel hakkas kümme inimest paralleelselt keemiaraviga uut seadet kasutama ning neli aasta hiljem on neist seitse elus. Neist viiel pole täheldatud mingeid märke kasvaja edasisest levikust, kirjutas Technology Review.

NovoCure'i seade koosneb isoleeritud elektroodide paarist, mis on paigutatud patsiendi kehale kasvaja lähedusse ning ühendatud kolmekilose akuga, mida patsient peab kõikjal kaasas kandma. Elektroodid emiteerivad madala intensiivsusega elektrivälju, mis kiiresti muutuvad, tekitades voolu, mis ei mõjuta ühtegi muud kude peale jagunevate rakkude.

Hetk enne tütarrakkudeks jagunemist moodustab rakk liivakellakujulise vormi, mis on elektrile eriti tundlik. Vool kontsentreeritakse raku kitsenenud keskkohale ja raku jagunemise hetkel hävitatakse rakumembraan, mille tulemusena rakud hukkuvad.

Varajased katsetulemused olid paljulubavad. Alguses katsetati seadet ajutiselt lootusetult haigete patsientide peal, kellel muud ravimeetodid enam mõju ei avaldanud, seejärel aga äsja diagnoosi saanud patsientidel.

Viimase katse tulemused olid nii head, et ettevõte värbas katse järgmisse, kaks aastat kestvasse staadiumi juba 283 hiljuti glioblastoomi diagnoosi saanud patsienti USAst ja Euroopast. Kui ka see katse osutub edukaks, võib ettevõte seadet turustama hakata.

Hiljuti viidi pilootuuring läbi ka kopsuvähki põdevate patsientide peal ning leiti, et elektrivälja kombineerimine traditsioonilise keemiaraviga aeglustas haiguse kulgu ja suurendas ellujäämise tõenäosust ka hilises staadiumis haigetel.

Keemiaravi ja uue seadme tekitatud elektriväli võitlevad kasvajarakkude arengu vastu ka eraldiseisvalt, kuid koosmõjus annavad need meetodid veel palju parema efekti - elektriväli muudab rakud keemiaravile vastuvõtlikumaks, suurendamata samas kõrvalmõjusid ja mürgisust.

«Peaaegu kõik kasutatavad keemiaravid on mõeldud spetsiaalsete kasvajavormide vastu. Kiiritusravi mõjub aga küll kõigi kasvajavormide vastu, kuid samas hävitab ka keha enda kudesid,» ütles NovoCure'i asutaja ja juht Yoram Palti.

«Tahtsin leida meetodit, mis oleks tõhus pea kõigi kasvajavormide vastu, kuid ilma kiirituse negatiivsete omadusteta. Elektriväli tundub olevat vastuseks - laboris mõjus see kõigi kasvajavormide rakkude vastu, mida me uurisime.»

Glioblastoomi vastu võideldakse praegu keemiaravi ja kiiritusega. Umbes nelja nädala järel lõpetatakse kiiritamine ja jätkatakse keemiaraviga. Glioblastoom on aga nii surmav seetõttu, et kasvajarakud levivad ajus kõikjale edasi ammu enne kasvaja avastamist.

NovoCure'i meetod võimaldab üles otsida ka sügaval aju sisemuses paiknevad kasvajarakud, kuna elektriväli ulatub ka sinna, kuhu aju magnetresonantsuuringuga ei pääse.

«See on täiesti uus lähenemine,» ütles Harvardi meditsiinikooli teadlane David Cohen. «Tavaliselt mõjutab elektriväli läbi naha lihaseid ja närve, kuid selles seadmes tekitatav elektriväli muutub nii kiiresti, et see ei saa lihaseid ja närve kahjustada. Elektrivälja tajuvad vaid jagunevad rakud.»

Hetkel on NovoCure'i seadme suurimaks miinuseks ilmselt raske aku, mida patsiendid peavad kõikjal kaasas kandma. Ettevõtte esindajate sõnul on aga praegu tegemist siiski pigem seadme prototüübi kui lõpliku lahendusega. Kõigepealt on vaja tõestada, et see suurendab patsientide ellujäämise tõenäosust. Seejärel saab teha muudatusi, mis seadme kasutamise mugavamaks teeksid.

NovoCure'i lootused on kõrgel. Häid tulemusi on saadud ka rinnavähi pilootkatsest, kuid esialgu keskendutakse kõige suuremat suremust põhjustavatele vähivormidele. Hiljem loodetakse aga võidelda kõigi kasvajavormide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles