Mediteerimine leevendab südamehaigusi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mediteerimine vähendab südamehaiguste poolt põhjustetud surmade, südamerabanduste ning insultide arvu.
Mediteerimine vähendab südamehaiguste poolt põhjustetud surmade, südamerabanduste ning insultide arvu. Foto: Reporters / Scanpix

Ameerika teadlased on leidnud kinnitust, et transtsendentaalne meditatsioon vähendab südamehaiguste poolt põhjustatud surma.


Ameerika Südame Assotsiatsioon valis juhuslikkuse alusel välja 201 mustanahalist ameeriklast ning palus neil hakata tegelema mediteerimisega või muuta oma elustiili, vahendab

BBC

.

Pärast üheksat aastat vähenes meditatsioonigrupi patsientide surmade, südamerabanduste ning insultide arv 47 protsendi võrra.

Uuringus osalenud meeste ja naiste keskmine vanus oli 59 ning neil kõigil oli kitsenenud südamearter. Patsiendid pidid mediteerima kaks korda päevas 20 minuti vältel.

Elustiili muutmise grupi inimesed harisid ennast riskifaktorite osas, mis sisaldasid nii söömisharjumuste muutmist kui ka treeningut.

Meditatsioonigrupi patsientidel vähenes olulisel määral ka vererõhk ning osa inimeste puhul psühholoogiline stress.

Uuringu juhi Robert Schneideri sõnul on eelnevad transtsendentaalse meditatsiooni uuringud leidnud seoseid vererõhu ja stressi osas, olenemata päritolust.

«Meie puhul on tegemist esimese kliinilise uuringuga, mis näitab otseselt, kuidas selline stressi vähendav programm vähendab südame-veresoonkonna haiguste esinemissagedust,» seletas Schneider.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles