Uuring: foolhappe toidulisand suurendab vähiriski

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foolhapet ja B12-vitamiini manustavatel patsientidel esines 25 protsenti suurem vähi tekke risk.
Foolhapet ja B12-vitamiini manustavatel patsientidel esines 25 protsenti suurem vähi tekke risk. Foto: Andres Teiss

Norra teadlased leidsid, et foolhappe ja B12-vitamiini toidulisandeid tarbivate südamehaigete patsientide seas esineb suurem tõenäosus surra vähi tagajärjel võrreldes inimestega, kes neid toidulisandeid ei söö.


Toidulisandeid söövate patsientide näitajaid üleüldise elanikkonna omadega võrreldes selgus, et kopsuvähki esines sedalaadi toidulisandeid söövate patsientide seas 25 protsendi võrra rohkem, vahendab

Reuters

.

Teadlased seletasid, et foolhappe lisandite söömine üle kolme aasta järjest võib soodustada väikeste vähirakkude kasvu, mis varem nende väiksuse tõttu märkamata on jäänud. See aga tõstatab küsimuse, kas toitude rikastamine foolhappega on ikka kasulik.

«Meie tulemused vajavad kinnitust ka teistes riikides ning kindlasti tuleb teha täiendavaid ohutusuuringuid laialtlevinud foolhappe toidulisandite ning rikastatud toidu kasutamise kohta,» seletas Bergeni Haukelandi Ülikooli Kliiniku arst dr Marta Ebbing.

B-vitamiinide gruppi kuuluv foolhape aitab organismil luua uusi terveid rakke ning näiteks rasedatel naistel on see hädavajalik hoidmaks ära tõsiseid loote arengu defekte.

Tänu sellele rikastatakse paljudes riikides, näiteks USAs, jahu ja teravilju foolhappega. Kuna Norras ei rikastata toitu foolhappega, oli vitamiini mõju uurimisel suurepärane võimalus võtta võrdluseks selle riigi elanikkonna andmed.

Norra teadlased uurisid suurt hulka südamehaigeid patsiente, kes tarvitasid foolhapet ja B12-vitamiini, et alandada südamerabanduse ning insuldiga seostatavat aminohappe taset.

Kolmeaastane uuring ei andnud südamehaiguste kohta tulemusi, ent teadlased otsustasid patsiente veel kolm aastat jälgida, tegemaks kindlaks, milline on toidulisandite mõju vähi tekke riskile.

6800 patsiendi haigusloo läbivaatamisel selgus, et foolhapet ning B12-vitamiini manustavatel inimestel esines suurem vähi tekke ja vähki või mõnesse muusse haigusesse suremise tõenäosus.

Tegemist ei ole esimese uuringuga, mille tulemused viitavad foolhappe vähki soodustavale toimele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles