Saja-aastaste pikaealisuse saladus on leitud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge vanuseni elanud inimesed olid pärinud muteerunud geenid.
Kõrge vanuseni elanud inimesed olid pärinud muteerunud geenid. Foto: TopFoto / SCANPIX

Teadlased on kindlaks teinud väga pika elu elanud inimeste ühise omaduse - nad jagavad muteerunud geene, mis kodeerivad tavapärasest suurema koguse telomeraasiks nimetatava ensüümi tootmist.


Uuringu käigus keskenduti telomeeridele, mis kujutavad endast jupikest DNAd kromosoomide otstes. Telomeeride oluline roll vananemisprotsesside mõjutajana on teadlastele teada ning selle eest saadi ka selle aasta Nobeli meditsiiniauhind, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal

Novaator

.


Teadlased võtsid vaatluse alla 86 väga pika elu elanud aškenazi juuti - homogeenne ning hästi uuritud geneetilise taustaga populatsioon, mille hulka kuulub enamik juute. Uuritute keskmine eluiga oli 97 aastat.

Teadlased leidsid, et ühise tunnusena omavad pikaealised juudid telomeraasi hüperaktiivset versiooni. Telomeraas on ensüüm, mis aitab telomeere uuesti üles ehitada. Telomeerid kaitsevad kromosoome, kuid iga raku jagunemise käigus nad lühenevad, kuni lõpuks ei suuda organism enam vananemisprotsessidele vastu seista.

«Kõrge vanuseni elanud inimeste organism suudab oma telomeeride pikkust edukamalt säilitada,» ütles Yousin Suh Yeshiva ülikooli Albert Einsteini meditsiinikolledžist.

«Me avastasime, et vähemalt osaliselt võlgnevad nad tänu oma pikaajalisuse eest geenidele, mis koordineerivad telomeeride kaitsmist,» lisas ta.

«Üritasime leida vastust kahele küsimusele,» ütles uurimuses osalenud Gil Atzmon Yeshiva ülikoolist. «Kas pikaealistel on pikad telomeerid ning kui see nii on, kas nende inimeste telomeeride pikkus sõltub spetsiifilistest geenidest? Leidsime, et vastus mõlemale küsimusele on jaatav,» seletas ta.

Kõrge vanuseni elanud juudid olid pärinud muteerunud geenid, mis muutsid nende telomeraasi tootmise süsteemi eriti aktiivseks. Enamikul juhtudel pääsesid nad ka südamehaigustest ja diabeedist.

Teadlaste sõnul võib nende uuring viia vananemisvastaste ravimite loomiseni, kui suudetakse luua ravimid, mis jäljendavad telomeraasi tegevust telomeeride kaitsmisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles