Ilves: ühiskonna tugevust näitab suhtumine liikumispuudega inimestesse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves, kes kõneles täna Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu 20. aastapäeval pidulikul aktusel, tunnustas kõiki neid, kelle liikumine on takistatud, kuid kes tahavad ja suudavad ühiskonnas aktiivselt kaasa rääkida ning on söekad, et mitte end koduseinte vahele jätta.

Riigipea pidas oluliseks, et iga omavalitsus, iga endast lugupidav ettevõte, iga riigiasutus Eestis tunneks muret ka selle üle, kuidas saaksid seal võimalikult hõlpsalt liikuda ratastoolides inimesed, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Te teate ise kõige paremini, et paljudes kohtades on märgata liikumispuudega inimestest mööda- ja ülevaatamist,» ütles president Ilves. «Selles on otsekui sovetiaja suhtumist, mille kohaselt need, kelle liikumine on takistatud, peaksidki end vaid oma korterisse või majja sulgema.»

Vabariigi presidendina kinnitas ta, et niisugune suhtumine rikub meie põhiseadust, mille paragrahv 28 ütleb otsesõnu: puuetega inimesed on riigi ja kohalike omavalitsuse erilise hoole all.

«Kaasaegse, euroopaliku ühiskonna tugevust, hoolivust ja samas ka suurust näitab see, kuidas me suhtume liikumispuudega inimestesse. Kuivõrd me suudame teile tagada liikumisvabaduse, mis omakorda avardab teie suhtlemisvabadust,» rääkis riigipea.

President Ilves julgustas liikumispuudega inimesi kasutama oma kodanikuõigusi, et nendega arvestataks täpselt nii nagu ühiskonna teiste liikmetega.

«Tõepooles, kasutage seda, et riigiasutused, et omavalitsused, et eraettevõtted, kes ei arvesta teiega, hakkaksid seda tegema ja see on minu palve ja üleskutse teile edaspidiseks,» ütles riigipea.

President Ilves meenutas Tauno Viljatit, kes noore mehena kaotas liikumisvõime tööõnnetuse järel, ent suutis ületada masenduse ja lootusetuse tunde,  õppis ratastooliga mööda treppi isegi viiendale korrusele ronima ning ütles hiljem, et usku on tarvis ja trenni on vaja teha; kui usk on olemas ja teed trenni, siis ikka midagi tuleb.

«Sellist usku ja tahtejõudu soovingi teile kõigile,» ütles riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles